søndag, februar 04, 2007

SF

Og nå snakker jeg om VM i fotball i 2014. Norge er i VM og uten å røpe for mye : aldri noensinne når vel Norge så langt i et VM i fotball som i denne boka: Vi møter først 13-åringene i guttelaget Dynamo. Og folkens : dette er "gutter med muskler av stål, okser i duellspill, temposterke, spenst som en kenguru og gode med pannebrasken".
Så møter vi gutta igjen 10 år etter og da er det altså VM.
De som er med:
Treneren : Tom Nordlie (!) Har han godkjent manuset? Jaja, ikke mitt problem!
Andreas
Hedda; Andreas kjæreste helt fra guttedagene.
Og Zinedine Zidane. Som også får utdelt noen replikker!
Med flere.
Det er ikke tvil om at forfatteren har greie på fotball. (Det tok jeg litt ut av lufta, innrømmer det). Dette er enda en 10:12-bok. Jeg lurer nå litt på hvor interessante samlivsproblemene til Andreas er for denne aldersgruppa.
Boka har også en moral : det er andre ting en fotball som er viktig. Greit å få med seg.
I denne boka blir guttelaget toppet. Det kan man jo synes hva man vil om men det må gå an å skrive det, siden litteraturen er en gjenspeiling av det samfunnet vi lever i.

Ellers har jeg mer sans for Fotballklubben stjernen av Arne Norlin. Gutta starter et eget lag fordi de er lei av å sitte på benken. Her er det også en god del humor.

Også er jeg nå litt svak for denne lille boka, da! Litt sånn anti fotball.

Men de beste fotballbøkene for ungdom noensinne er 11 mann-serien av Max Lundgren. Bøkene kom ut første gang helt i begynnelsen av 70-åra (på svensk i slutten av 60-åra) og så kom de på nytt igjen for ca 20 år siden.
Her følger vi et fotballag som får ambisjoner om å komme med i Allsvenskan. Med et elendig utgangspunkt får en tidligere landslagsspiller sakte men sikkert skikk på dem. Forfatteren har et budskap; han vil vise hvordan idretten har en positiv effekt og kan gjøre oss til bedre mennesker! Og likevel blir det litteratur av det! Samtidig fletter han inn et bi-tema som fenger og personskildringene er gode og troverdige. Fortelleren er hittebarn og kommer naturlig nok i skyggen av sin ”bror”. Lurer på om bøkene kan brukes i dag, eller om tida har gått i fra dem.

Og da kommer ihvertfall ikke jeg på flere fotballbøker for barn og ungdom med litterære kvaliteter. ja bortsett fra Gutten som ville være en av gutta, da.

PS: Zinedine Zidane har som kjent lagt opp. Materazzi får visst derimot aldri nok!

PS 2: På denne videoen demonstrerer Materazzi et av fotballhistoriens mest kontrollerte ”fall”.

PS 3: Mens vi nå likevel snakker om idrett: attegååååran!

Ingen kommentarer: