fredag, mars 12, 2010

Neimen Aaaaaaniken daaaa!

Egentlig HADDE jeg vel tenkt at jeg skulle slutte å mase så fælt om disse evinnelige prisutdelingene, synes neimen ikke det er lenge siden sist gang heller, ja hujj så fort tida går, men etter å ha hørt nok en kulturminister stotre seg gjennom navnelista (både de nominerte og prisvinnerne ) bare måtte jeg! Altså ER det for mye forlangt at en statsråd skal greie å lese alle navnene - også de som ikke har norsk "opprinnelse" - riktig! Det kan da ikke ta så lang tid å gå gjennom denne lista et par ganger på forhånd? Jeg har tatt det opp gang på gang men de VIL jo bare ikke høre!

Og talen? Denne gangen glemte jeg å ta med noe å notere med, men fritt etter hukommelsen kan jeg si såpass at også Anniken synes barne- og ungdomsbøker er bra saker, både Vestly, Prøysen, Egner og Astrid Lindgren ble nevnt og ingen er vel uenige i at dette er gode forfattere, og at Anniken dessuten synes at det er fint at det kommer ut så mange NYE barne- og ungdomsbøker var vel heller ingen bombe. Hun synes også at det er fint at det er kommet ut flere doktorgrader i barne- og ungdomslitteratur men så falt jeg skam å bekjenne litt ut.

Hun viste ellers for dagen utmerkede ferdigheter i personregi, og med fast og sikker hånd arrangerte hun alle prisvinnerne med seg selv som et sentralt midtpunkt til nytte for fotografene!

De fleste har vel fått med seg hvem som vant nå, og jammen har ikke wikipedia allerede oppdatert også! (Bra jobba Wikipedia!). Hos Samlaget som fikk to priser har heller ikke begivenheten gått upåakta hen mens derimot CappelenDamm, som stakk av med de aller fleste prisene ikke synes at DET er så mye å snakke om. (Webansvarligen har tatt tidlig helg, kanskje. )

Ellers regner jeg med at det var flere enn meg som var skikkelig spente på å se hvordan Baroch Tendler (som altså vant debutantprisen) så ut i virkeligheten men det ble vi snytt for gitt! Og John Erik Riley som henta prisen veit jo egentlig alle - etter at vi fikk summa oss litt - IKKE er debutant. Baroch, hvis du leser dette : akkurat nå går det hårdnakkede rykter om at du egentlig er en eldre dame! Det har visstnok også gått rykter om at det er Axel Hellstenius som står bak, men han er i HVERT fall ingen debutant.

Til slutt holdt de fleste prisvinnerne taler og takket forlagsredaktører, ektemenn, samboere, foreldre og besteforeldre etc etc på beste hollywood-vis. Det var bare kjolene som var litt tilbake å ønske hva glamour angikk. Den talen som gjorde mest inntrykk på de fleste av oss var nok Barochs ( den ble lest opp av den samme Riley). Jeg skal la være å prøve å gjengi den her for ikke å risikere å kødde det til men jeg tror nok dessverre IKKE at prisutdelinga signaliserer noen ny og mer liberal giv i regjeringas asyl – og innvandrerpolitikken. (Og så naiv er neppe årets debutantprisvinner heller. )

Så over til serveringa. Vi som har levd en stund og har vært tilstede på noen prisutdelinger er fremdeles så henrykt happy over gratis hvitvin at vi ikke klager på noen ting! Men : slutter meg 100 % til de som savnet de derrre SINNSSYKT gode petit foursene som ble servert for noen år siden! Hvis noen skulle lage en ”vi som vil ha tilbake petit foursene på Kulturdepartementets årlige prisutdeling for barne- og ungdomslitteratur – gruppe” på facebook skal jeg i hvert fall vurdere å melde meg inn.

Det musikalske sto Lars Andreas Haug for! Bare en ting å si! Tubaen ruler! Eller Tuba or not tuba for å si det med salige Shakespeare, bare for å pense oss tilbake til det litterære igjen.

Ellers er det bare å gratulere alle prisvinnerne og redaktørene og forleggerne som ikke var mindre glade! Dette har dere fortjent! Og til slutt kan jeg gratulere lederen av Norsk barnebokinstitutt som nok en gang gikk av med seieren i kampen mot mobiltelefonene!

5 kommentarer:

HPL sa...

Barochs tale ligger på Facebooksiden hans:
"Takketale til kulturministeren

I en tid hvor muslim er blitt et skjellsord, og avisene tror at
ytringsfrihet innebærer en plikt til å tilsvine religiøse minoriteter, ser forfatteren prisen som et håndslag til arbeidet med å gi en stemme til dem som sjelden blir hørt. Minoritetsungdom blir sjelden synlige med mindre de gjør noe galt, de blir enda sjeldnere helter, med mindre de blir proffe fotballspillere. De fortjener mange og sterke stemmer og talspersoner.

Vi er i ferd med å få et politisk klima hvor regjeringen henger seg på en populistisk karusell, hvor etniske minoriteter, flyktninger og asylsøkere sitter igjen med, eller rettere sagt, som Svarteper i det kyniske spillet om makt og oppslutning. Det er forfatterens håp at kulturdepartementets tildeling innnevarsler en endring i retning av en mer menneskevennlig politikk overfor minoritetsbefolkningen, og ikke
for å kjøpe seg et alibi."

elis lesebabbel sa...

AKKURAT slik var talen! Jævlig bra. Dessverre hadde kulturministeren gått! Akkurat som om det hadde hjulpet på asylpolitikken!

Aud sa...

Ja, man la merke til både stotringen OG de gode anleggene for stokking av forfattere, illustratører etc, fnis.

Tubamannen var best av alt, deretter kom de små vannbakkelsene med vaniljekrem, mmmmmmm....

elis lesebabbel sa...

Ikke kan hun skrive, ikke kan hun lese... Finfin kulturminister vi har!

elis lesebabbel sa...

OG apropos de delikate små vannbakkelsene!

De forsvant mistenkelig fort, Aud! MEGET mistenkelig...