lørdag, mars 13, 2010

En god tale

Takket være Hans Petter kan jeg i dag legge ut debutantprisvinner Baroch Tendlers tale til kulturministeren under gårsdagens pristutdeling i sin helhet! Det var den beste talen som ble holdt den dagen. Kort og konsis - uten drittpreik! Baroch ruler!
Takketale til kulturministeren.

I en tid hvor muslim er blitt et skjellsord, og avisene tror at
 ytringsfrihet innebærer en plikt til å tilsvine religiøse minoriteter, ser forfatteren prisen som et håndslag til arbeidet med å gi en stemme til dem som sjelden blir hørt. Minoritetsungdom blir sjelden synlige med mindre de gjør noe galt, de blir enda sjeldnere helter, med mindre de blir proffe fotballspillere. De fortjener mange og sterke stemmer og talspersoner.

 Vi er i ferd med å få et politisk klima hvor regjeringen henger seg på en populistisk karusell, hvor etniske minoriteter, flyktninger og asylsøkere sitter igjen med, eller rettere sagt, som Svarteper i det kyniske spillet om makt og oppslutning. Det er forfatterens håp at kulturdepartementets tildeling innevarsler en endring i retning av en mer menneskevennlig politikk overfor minoritetsbefolkningen, og ikke
 for å kjøpe seg et alibi.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Hei,

Tusen takk for at du likte talen jeg skrev. For meg er det faktisk viktigere enn å få penger og en stygg vase eller hva det nå var av ministeren :-)

elis lesebabbel sa...

Nei det var ingen vase. Det var et diplom så vidt jeg kunne se. Dessuten fikk alle en klem hver av kulturministeren. Sikkert et minne for livet!

Gratulerer med pris og kos deg med penga. Du finner sikkert noe å bruke dem på :-) Det er jo tross alt noen tusenlapper!

Unknown sa...

En utvilsom fordel ved å skrive under psevdonym er jo at man slipper all mulig tvangskosing fra ministerhold, tåpelige intervjuer og boksigneringer, alt sammen sikkert til stor ergrelse for forlagets markedsavdeling.

Men jeg vil altså på det mest bestemte dementere ryktene om at jeg er en eldre dame. Alle biografiske opplysninger som er gitt om undertegnede er korrekte, om enn noe kortfattede :-)

elis lesebabbel sa...

Ja der er du faen fordundre meg inne på et poeng! Det er blitt alt for mye forfatterfesjå! Altså jeg er bare DRIT lei det! Det er da pokker meg helt uinteressant hvor søte, bedårende, morsomme, interessante etc forfatterne er! Kan ikke boka bare tale for seg sjæl, da! Jeg foretrekker i hvert fall å bruke tida mi på å LESE boka heller enn på selve FORFATTEREN!

Spiser jeg en bedre middag på en restaurent driter jeg da i KOKKEN!

Etc etc.

Skjønner forresten godt at du vil dementere ryktene om at du er en eldre dame! Fankern heller!

Unknown sa...

Kjære Eli,

Bare en liten kommentar: KOKKEN er faktisk en svært viktig person på en restaurant, og hun fortjener, forutsatt at maten holder kvalitet, mer tips enn den personen som bare bærer maten hen til bordet. En eldre dame jeg kjenner leste ditt forrige innlegg om dette, og gav meg streng beskjed om å understreke dette poenget for deg. Eller for å sitere Qasim, hvis maten er dårlig: Lø, lø, mutter hadde kæsja han dusten på kjøkkenet!

elis lesebabbel sa...

Her har jeg vært litt uheldig med valg av eksempel. En god kokk skal ikke kjimses av! De vokser ikke på trær!