søndag, mars 14, 2010

Drageløperen.... nei jeg mener jo Dragetreneren

av Cressida Cowell er en artig anakronistisk, grotesk og crazyhumoristisk sak med handling fra ”vikingtida”. I fokus er en puslete høvdingsønn ved navn Hikken og noen gutter av litt tøffere kaliber – og noen drager i varierende størrelse og farlighetsgrad. Dette er fra en tid da hver mann hadde sin drage (!). Boka KAN med all dragegørra gi litt assosiasjoner til Otto - monsterbøkene men er en del bedre.

”Men du må ikke regne med at JEG vil synes synd på deg” sier Hikken. ”Hva slags far er det som synes at de dumme lovene sine er viktigere enn sin egen sønn? Og hva slags idiotisk Klan er dette, forresten, hvis ikke vanlige folk kan få være med?” s 122

Litt moderne tanker ala den pasifistiske Sigurd Drakedreperen altså, men den boka Cowells bok minner meg aller mest om er Vicke Viking (Norsk tittel: Vikke i Vesterled) av Runer Jonsson. (Den svenske wikipediaartikkelen var bare påbörjad så da tar vi den engelske, som også viser at det er flere bøker i serien, men på norsk kun en) ). Og dette er virkelig en genial bok, ikke fullt så ”utflippa” (sorry fant ikke noe bedre ord i farta) som Cowells, og med LITT mer forankring i historien, men først og fremt et ustyrtelig morsomt oppgjør med mannsrollen. Vicke er også en puslete fyr, og som Hikken, tar igjen det han mangler i styrke, mot og andre ”mannlige dyder” med vett og forstand og tar til slutt innersvingen på hele vikinggjengen. Jeg kan jo ikke akkurat PÅSTÅ at Cowell har plagiert Vicke Viking – bøkene men benytter bare anledningen til å slå et slag for denne klassikeren i svensk barnelitteratur som kom ut siste gang på norsk i 1985. Så : når vikingtida står på tapetet i klasseundervisningen kan jeg i hvert fall anbefale disse bøkene i tillegg til Torill Thorstad Haugers vikingserie og .... ja de andre man pleier å dra fram i den forbindelse. (Kanskje smart å ha noen andre bøker i reserve i tilfelle du blir møtt med et unisont stønn fra de bortskjemte kidsa som bare er helt FED UP med vikinger akkurat nå!)

Men der kom jeg jo langt ut på viddene – igjen – kan jo ta med – for de som IKKE skulle ha fått akkurat det med seg at Dragetreneren kommer på kino i disse dager. Derfor er omslagstegningen ikke av illustratøren bak de artige og rølpete illustrasjonene i boka, men fra filmen. Betydelig plattere!

Ingen kommentarer: