søndag, mars 08, 2009

Våre venner varulvene

I denne boka finner du varulver, feer, drager, kjemper, griffer, føniksfugler, troll, gargoyler, gigantosaurer og i tillegg et utall i hvert fall for meg ukjente ”uhyrlige skapninger”. Jeg kommer faktisk ikke på et eneste fabeldyr som mangler. Oj! Hold nesten på å glemme spøkelser, zombier etc fra den hinsidige verdenen. De har det heller ikke så greit skal jeg si dere! I det hele tatt ganske imponerende hvor mye de tre forfatterne bak psevdonymet The Beastly Boys klarer å presse inn på 151 sider. (Kjekke gutter men ingen store skribenter, eller blir det rett og slett litt for mange kokker som søler i en og samme smørje?)

I hovedrollene finner vi den unge varulven Ulf (samme navn i den engelske tittelen) , feen Tiana, Doktor Flatmark (Dr Helen Fielding) (hvorfor denne veterinæren ikke har noe fornavn i den norske utgaven er kanskje litt rart?) og alle de andre i KFBUS; Den kongelige forening for beskyttelse av uhyrlige skapninger. I tillegg skurker.

Intrigen er enkel; noen slemminger fanger to ”uhyrer”, en kjempe og en drake, for å tjene store penger på å la dem kjempe mot hverandre i ”Fryktens sirkel” (en slags gladiatorkamp ) og våre helter må altså forhindre at dette skjer. Det skal være en ganske utrenet leser som ikke greier å avsløre superskurken ganske tidlig. Dette er den første boka i en serie, en til finnes på norsk og i alt ser det ut som at det er kommet tre bøker. Og flere er muligens underveis.

Om denne serien blir den suksessen det er grunn til å tro at forlaget håper på er litt tidlig å si, men man veit jo aldri med de uforutsigbare kidsa!

En positiv ting å si er muligens at endelige får også varulvene litt hardt tiltrengt kred. Sannelig på tide, siden våre venner vampyrene har vært stuerene en god stund allerede. (Hva stakkars gamle Dracula har å si om denne utviklingen kan man jo bare spekulere på! )

Utenpå bøkene er det påklistret et bevegelig bilde, altså av den typen som forandrer seg når du beveger på boka. (Er ikke helt sikker på hva det kalles). På denne første boka er det Ulf som forvandler seg til en varulv. Sikkert salgsfremmende, så får det være opp til markedsavdelinga å finne ut om denne merkostnaden gir tap eller gevinst i det lange løp.

Plutselig begynte jeg å lure på om påklistringa skjer maskinelt eller om det blir dugnad og overtid på markedsavdelinga. Eller litt ekstra inntekter for personalets barn. I hvert fall så sitter bildet så godt på at det umulig å pille vekk. Dette til opplysning for alle landets barne- og ungdomsavdelinger i bibliotekene. Varulven er for resten skikkelig skummel!

En fordel med å være varulv er at de bare kan drite i å gå til frisøren. Og dermed slipper de i hvert fall den utgiften! Dessuten trenger de vel heller ikke ta barberinga så høytidelig.

PS: Siden det nå er den 8 mars i dag, på tide å etterlyse kvinnelige varulver i populærlitteraturen? Eller skal varulvslekta fortsatt være den siste mannsbastion?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei.
Jeg fant tilfeldigvis bloggen din - det var gøy. Nå har du fått en leser til!

Anonym sa...

Men Eli, har du ikke fått med deg VARULVEN Jacob i Twilght-serien? Han er myyye kjekkere enn Vampyr-Edward og nesten altfor ridderlig og snill, også er han hårete og varm i stedet for kald. Jeg er litt forelsket i ham, men det må du ikke si bort ;-))) Det er ei jente i flokken hans også, så Stephenie Meyer har tatt denne saken alvorlig!

Mari sa...

Jeg deler for øvrig hus med en varYlv. De er heller ikke til spøke med...

elis lesebabbel sa...

Knirk : så hyggelig. Jeg tar gjerne imot flere intelligente lesere. Skal jammen følge litt med på din blogg også!

Aud : takk for opplysningen. Skjønt dette var vel ikke helt nytt for meg. Selv ikke varulvene er de samme lengre. Hvordan skal dette ende?

Mari : skjønner ikke helt! Er varulvene blitt Brann-tilhengere også nå da!?

Mari sa...

Skal love deg at min datter (Ylva) ikke er Brann-tilhenger! Litt opposisjon må det jo være. :-) Men vampyrer, drager og varulver, derimot...