mandag, august 27, 2007

En ny favorittforfatter

Jeg har flere favorittforfattere men det er alltid plass til en ny. Ikke bare appelsiner av Jeanette Winterson er i følge denne web-sida en delvis selvbiografisk roman ( Eller i det minste inspirert av forfatterinnens eget liv).

Av de medvirkende:
  • Jeanette (nemlig : samme fornavn som forfatteren!) foreldreløs, blir adoptert og vokser opp i en religiøs sekt. Hun blir mobbet på skolen, får en sentral rolle i sekten og hun ”oppdager uortodokse sider ved sin seksualitet” for å sitere vaskeseddelen.
  • Adoptivmoren, elsket men egentlig temmelig gæern,
  • Faren, mer anonym,
  • Elsie, en eldre dame som får stor betydning for henne,
  • Melanie, hennes første kjærlighet,
  • med flere, blant annet pastor Finch som har laget denne sangteksten,
  • og en del andre snurrige personer.
Boka kunne etter ovenstående vært ganske nitrist men det er den ikke.
Her får du noen smakebiter fra teksten:
Snegler er underlige og beroligende. De har ingen forestillinger om noe sosialt fellesskap, og de yngler ganske stille. Men de har en sterk følelse av personlig verdighet. Selv på trynet i et fat med eddik er det noe fornemt ved en snegle.
Og så denne tiraden fra en servitrise som har fått knust brillene sine:
”Det er Mona, hun la den nye hamburgerforsyningen oppå dem”...”De fryser dem harde som murstein nå for tiden”...”Akkurat som murstein. Det er unaturlig”...”Ikke at jeg har noe imot kjøleskap. Men det får være grenser”
Og altså den morsomme sangteksten. (Var det virkelig bare Elin som greide å gjette riktig svar? Kanskje ikke så mange som kjenner denne forfatterinnen så godt - ennå? Eller er det tvert imot bare meg hun har vært relativt uoppdaget for? Sitter jeg her og skjemmer meg ut for åpen scene? Slike går det når man er i barne – og ungdomsbokørska. Dårlig unnskyldning, ja! )

Forfatteren bruker også eventyr og sagn, blant annet Artussagnene og tradisjonelle barnevers. Men gjenfortalt på hennes egen måte. I følge denne web-sida var boka Le Morte d’Arthur en av de (svært) få bøkene – ved siden av Bibelen – som fantes i barndomshjemmet.
Hva! Var forfatteren bare 26 år da hun skrev denne debutromanen!?

PS:
1:
Det ser ut som at det er kommet seks bøker av denne forfatterinnen på norsk, fordelt på flere forlag. I hvert fall i to av bøkene heter hovedpersonen Silver, nemlig i denne boka som jeg har blogget om før og Tidsvokteren som er en barnebok. Og attpå til fantasy. Denne burde jeg prøve å lese, jeg som ikke er fanatasyfantast en gang. Lurer på hvorfor? (Altså ikke hvorfor jeg ikke er fantasyfantast men hvorfor forfatterinnen ved to anledninger bruker navnet Silver på hovedpersonen)

2:
Hvorfor jeg har brukt etiketten "lesbisk litteratur"? Er dette en lesbebok? Som forfatteren selv svarer på spørsmålet:
"No. It's for anyone interested in what happens at the frontiers of common-sense. Do you stay safe or do you follow your heart? I've never understood why straight fiction is supposed to be for everyone, but anything with a gay character or that includes gay experience is only for queers. That said, I'm really glad the book has made a difference to so many young women"
3:
Men siden det er så lite litteratur med lesbiske og homofile i ledende roller slenger jeg på denne etiketten. JW får ha meg unnskyldt. Til mitt forsvar : boka er i hvert fall tatt med på denne gilde nettstaden! (Kanskje på tide med ei oppdatering att, Kari?)

4 :
”That said, I'm really glad the book has made a difference to so many young women” Det KAN muligens tenkes at *** spoiler???*** noen av de unge leserinnene ville ha likt å vite litt mer om hvordan det gikk med heltinnen like etter at hun brøt opp og forlot heimen.

5:
Noen snakker om at Jeanette Winterson er ”den beste nålevende engelske forfatteren.
"Om inte Jeanette Winterson får Nobelpriset någon gång är världen ännu orättvisare än jag trodde."
Sier den svenske forfatteren og litteraturkritikeren Nina Lekander. Og gjerne for meg! Hör ni grabbar! (Haha akkurat som om de "aderton" bryr seg om hva jeg mener. Eller Nina Lekander for den delen.)

6;
Omslaget til den norske utgaven er kanskje litt affektert, det var liksom ikke slik jeg oppfattet boka.

7 kommentarer:

HPL sa...

Har lest et par av bøkene hennes ("Lidenskapen" var vel den andre), og det var flotte leseropplevelser. Og tv-serien som ble laget av "Oranges ..." er en klassiker.

Anonym sa...

"Tidsvokteren" er spesiell, fin, tankevekkende og krevende. Får assosiasjoner til Endes "Momo" men de har veldig forskjellig stil. Har skrevet i notatene mine at "leseren å være dyktig for å henge med i svingene" men det tror jeg du takler, Eli ;-) hilsen Aud

elis lesebabbel sa...

HP : altså enda en TV-serie jeg har gått glipp av.

Aud : takk for tilliten.

Tonita sa...

Ikke har jeg lest henne, ikke har jeg sett hennes serie - men, wow, hun er en miljøforkjemper og kjører derfor bare sin Porsche noen få miles pr år - og sykler ellers. Hmm - ok.
*Finne bøker, låne, lese*
*Finne bolig i totalt flatt terreng*
*Kjøpe bedre sko*

elis lesebabbel sa...

Uff ja! Alt det det man Må gjøre istedetfor det man gjør når man egentlig burde gjøre noe annet. Man blir helt matt.

HPL sa...

Dette intervjuet er jo ganske ok (liker særlig intro.musikken som er med på å understreke at her har vi med Kunst å gjøre) ...

Anonym sa...

Jeg liker også boka, men det har du kanskje allerede gjettet deg til?

Jeg blogget forøvrig boka i november i fjor.