søndag, juli 15, 2007

Helt borte vekk!

Jeg har vært borte vekk. Ja egentlig har jeg vært her men i praksis der. Og da skjønner vel de fleste at det er Vi, de druknede av Carsten Jensen jeg snakker om. Denne boka er det mange som har skrevet og blogget om så jeg går rett på FAQ-en:

1) Er det nå nødvendig å skrive en bok på over 690 sider?
Ja hvis den er så god som denne så.

2) Men var det da ingen longører i boka.
Jo en liten downperiode midt i kanskje...

3) Ganske tøffe skildringer fra krigen. Kan neppe anbefales for sarte sjeler?
Verst for dem.

4) Tenker du skumma ganske kraftlig som vanlig jeg.
Kanskje max gjennom et par sider. Måtte få med meg alt! Jeg var besatt av denne boka!

5) Men hva syntes reisefølget om at du satt med nesa klistra i en bok i dagevis? Litt usosialt kanskje?
Hakke peiling! Var helt borte vekk i den Slesvig-Holstenske krigen, skolegutters kamp med sadistiske lærere, det harde liver til sjøs, mishandling av førstereisegutter, konvoifart under andre verdenskrig...

6) Litt sånn macho da liksom? Kvinnene var vel kanskje ikke akkurat framtredende i boka? Bortsett fra hun Klara Friis men hun fucka jo det skikkelig til. Også hun hva var det nå hun het igjen men hun ble jo framstilt som en skikkelig flyfille. Det var jo tross alt kvinnene som...
Jammen herregud forfatteren har da sin fulle frihet til å...

7) Og du som liksom er feminist siden 70 åra! Og det her sitatet da. Som du legger ut som heading på en bloggpost attpå til? Kvinneforakt er liksom blitt kult, nå!
Nei altså hør nå her kremmt kremmt... nå var altså denne forfatterens intensjon å skrive om livet til sjømannen. Andre kan da skrive om de kvinnene som ble igjen og måtte dra hele lasset og ... Ja men det hadde altså vært en annen bok, ja jeg mener...

8) Takk det klarer seg nå. Men du må innrømme at det tipper litt over på slutten? Det der med den babyen liksom, det er da ikke særlig sannsynlig...
HYSJ!! Ingen spoilere i denne FAQ-en takk!

9) Og det derre fargerike felleskapet helt på slutten, hva gir du meg, nå må da forfatteren ha forsynt seg litt vel meget av snapsen...
Ja men det er jo kanskje forfatterens kommentar til Danmarks restriktive innvandrerpolitikk. De har jo fandeme tetta igjen grensene fullstendig der nede.

10) Jammen hva med helt på slutten, da. Da alle de døde dukker opp igjen liksom og...
For meg fungerte det kjempefint, men jeg skjønner du har lest kritikken i Dagbladet. Han skulle jo riktig vise seg den kritikerspirrevippen. Og Aftenbladet er jo heller ikke borte ser jeg. ”Såpeopera i skumsprøyt” Flinke gutter! Er det noe gæernt i å skrive med hjertet også nå da. CJ tilhører jo ikke akkurat ironigenerasjonen heller.

11) Hvorfor tror du forfatteren bruker vi-formen? Kan ikke huske å sett det før.
Ikke jeg heller. Men har på følelsen at det ikke noe helt nytt. Synes det fungerer brillefint.

12) Vil du si at dette er den beste boka du har lest?
Det er sterke ord. Men den beste boka på veldig veldig lenge! Jeg bare elsket den!

13) Hvordan var for resten været på Nordskjelland?
Typisk dansk sommervær. Hver time med sol er bonus. Men vi drukna i hvert fall ikke!

PS:
Leser ikke danskene på senga? I alle de sommerhus vi har leid gjennom tidene er det helt håpløse leselamper! Og denne latterlige ”book lighten” anbefaler jeg i hvert fall ikke!

PS 2 :
Kom plutselig på : filmen Longtime Companion ( fra 1990) som var en av de første filmene som handlet om homofile og AIDS i 80-åra hadde en scene på slutten der alle de som hadde dødd i løpet av filmen kom løpende ut på stranda og blandet seg med ”de gjenlevende” . For så å forsvinne igjen og de levende fortsatte turen som om ingenting var hendt. Tipper CJ har latt seg inspirere av denne scenen!
Dette nettstedet er for resten fabelaktig. For å finne tilbake til filmtittelen måtte jeg søke opp en annen film som jeg visste en av skuespillerne deltok i. Det var for resten denne. Husket ikke hva skuespilleren het men hvordan hun så ut. Hvordan klarte vi oss før all den derre internetten?

PS 3
Filmen kom ut for 17 år siden og er kanskje gått ut på dato?

7 kommentarer:

HPL sa...

Fried Green Tomatoes syntes jeg var et stykke pinglefilm da den kom. Typisk for sin tid der homofili på film ikke strakte seg lenger enn en god klem og en av damene døde på slutten.
Omtrent som gårsdagens episode av Miss Marple.

elis lesebabbel sa...

Joa. Og det samme kan man vel si om Longtime Companion også. Ingen ”dristige scener” derigården nei. Men den siste scenen var altså god. Og min hypotese holder jeg fast ved. Altså at Carsten Jensen også må ha sett denne filmen. Banna bein! Skal ikke du ha ferie snart for resten?

HPL sa...

Har ikke lest Carsten Js bok eller sett Longtime Companion. Kommenterte Fried Green Tomatoes som av en eller grunn er en veldig godt likt film. Sannsynligvis fordi folk elsker klisjeene om den undertrykte husmora som treffer ei sur kjerring på et eldresenter som forteller om to damer som starter opp et spisested down south. Jeg skar tenner da jeg så den i hvert fall. Hvis man skal se en film som klarer å gjøre noe vettugt ut av tilsynelatende klisjéfigurer og steder, skal man se "Passion Fish" av John Sayles. Glimrende film!

Ferie er for pingler, Eli. ;-)
Fordelen med å flytte da jeg gjorde: Jeg kan ha ferie, men den må jeg ta ulønnet. Og siden det kostet 30 000,- å flytte en haug med ting fra Flekkefjord til Eidsvoll, var vel det regnestykket temmelig enkelt. Så jeg jobber hele sommeren, hele høsten, og tar inn på Modum bad etter nyttår. ;-)

elis lesebabbel sa...

Joajoa. Men den scenen der Cathy Bates tok innersvingen på de derre jentene på parkeringsplassen var god.

Skal sende blomster ☺

Tonita sa...

Jeg har anbefalt Vi de druknede til absolutt alle som har villet høre på meg siden jeg leste den i julen etter å ha fått oppfylt hovedønsket mitt. Og alle som har fulgt mitt råd har blitt fanget av boken, - den er simpelthen helt utrolig. Min kjære mann som enda ikke har fått lest den stoppet i alle fall i Marstal over natten en seilas nordover i mai - en sjarmerende by fra en annen tid. Han skal begynne å lese boka på lørdag når han og boka møtes etter lengre fravær. Boka har vært rundt omkring hos mine beste lesevenner i hele første halvår.

HPL sa...

Bare si ifra hvis du synes jeg begynner å bli kranglete, Eli. ;-)

elis lesebabbel sa...

Er det rart folk blir kranglete i dette været? Har vært i Roma med en temperatur som var det dobbelte av den jeg nettopp er kommet hjem til.