torsdag, juli 26, 2007

”Jeg skriver om det gode, om seier, glede og kjærlighet”

En bok om å overleve mot alle odds.
Og om ikke å gi seg selv om omgivelsene hele tiden lar deg høre at du ikke er verdt noe. Dessuten handler boka om å se mennesket på tvers av funksjonshemminger.
Boka er skrevet uten sentimentalitet. Men med humor (til tider ganske svart) og varme.

Her er Ruben Gallegos kronikk i Dagbladet det året boka kom ut
Kan jo legge til at Eli Knøsen, politisk konsulent i Norges handikappforbund ble provosert til å skrive en motkronikk.
Og her et intervju fra Amnesty Norges nettside.

Boka handler om forfatterens oppvekst på diverse barnehjem i Sovjet fra han ble født i 1968. Et tøft liv. Det er et mirakel at forfatteren lever i dag. Ikke bare på grunn av funksjonshemmingen men også på grunn av omgivelsenes holdninger. Men leser du boka (som jeg absolutt anbefaler!) skjønner man jo at Ruben Gallego er en helt spesiell person. Som han selv sier . ”Jeg er en helt”. Da forfatteren var 15 ble han stua bort på gamlehjem, noe som betydde den sikre død i Sovjetstaten. Ikke på grunn av alderdom men av vanskjøtsel.

Tittelen Hvitt på svart referer til de gamle datamaskinene hvis noen husker dem der skrifta var hvit på svart underlag. Forfatteren bruker to fingre når han skriver.

På slutten av boka får forfatteren sjansen til å komme til USA. Og beskriver forholdene der som et paradis for en funksjonshemmet. Og der har jo vi her på berget også noe å lære hva tilgjengelighet angår. Bare tenk på oppussinga av Oslos såkalte paradegate. Helt utilgjengelig for rullstoler. Eller de fine nye turveiene i Frognerparken.
Funksjonshemmede i Norge har også flere rettigheter enn i det gamle Sovjet. (Og antakelig også sammenliknet med dagens Russland. ) For alle som kjenner dem og orker å sloss for dem. Og det kan jo kreve sin mann. Eller kvinne.

PS: Boka kom ut på Kagges forlag i 2005, samtidig som den russiske originalen. Denne sommeren leser jeg visst bare to år gamle bøker. Men som alle veit : en hver bok du ikke har lest er ny.

PS 2 : Linken til Amnesty Norge er litt treig i dag men funka i går

Ingen kommentarer: