tirsdag, juli 24, 2007

Siste om Bienes hemmelige liv for i dag

Boka er altså skrevet av den pene hvite sørstatsforfatteren Sue Monk Kidd. Den er ikke verdens beste bok men en av de mest omtalte i nyere tid. Og boka er altså anvendelig sett fra en formidlingssynsvinkel. Boka sjokkerer ikke, utfordrer ikke og slutter bra.
  • Hovedpersonen (en av de få hvite aktørene) Lily blir opptatt i et religiøst kvinnefellesskap som har laget en litt artig vri på religionen. Mariadøtrene dyrker en svart kvinnestatue av tre. Årets høydepunkt for denne sekten er å dynke omtalte statue med honning. Harmløst om enn noe klissete. Morro med litt aparte religioner men denne dama tar nå kaka da! (Tenker dette blir sommerens slager i den norske bloggverdenen!)
  • Birøkt er ellers sentralt i boka. Dette er jo som kjent også denne forfatteren opptatt av i denne boka, ellers er det vel ikke så mye som er likt.
  • Det lages også lys av bikaker i boka og disse er flittig i bruk. Dette fyrer jo opp under alle fordommer om at lesning er en sånn derre kvinnegreie og at menn blir skremt fra bokhandelen fordi det er så mye kvinnebøker og bokklubbene og blablablablabla.
  • Zach (farget) sjokkerer Lily fordi han var så kjekk. ”Jeg er sjokkert over at han var så kjekk” . Han hadde nemlig ikke de ”leppene og nesene til de svarte” som skolekameratene hennes hadde gjort narr av. Et lite snev av rasisme her?
Jeg anbefaler heller disse bøkene:
Her er i hvert fall bok to på lista filmet og det siste jeg gjør på denne bloggposten er å sjekke hvordan det står til med filmatiseringen av dagens bok. Jepp! Tenkte jeg det ikke!

For resten, en ting til: Den norske utgaven av boka siterer Sissel Benneche Osvold (Dagbladet)
”Derfor, alle kvinner som ikke skal på afrikanske trommekurs, style hjemme eller på poweryaoga i helga : Navnet er Sue Monk Kidd” .
Hva i svarten mente du med dette, Sissel!

Bør vel gi siste ordet til biene som også har noen kommentarer angående omtalte verk.

4 kommentarer:

Tonita sa...

Vår stakkars prinsesse, - kan hun ikke la de stakkars englene være i fred og konsentrere seg om hester, - tror alle parter ville være mer nøyd med det.
Om Sue MK virkelig er slik en pen sørstatsdame vet jeg ikke, hvit , ja vel, men det må hun jo få lov til. Boken var underholdende den, - uten at noen engeler kom inn og ville at vi skulle betale en masse penger for at en prinsesse skal kunne livnære seg ...

Anonym sa...

Så kjekt at du ENDELIG har lest denne boka, Eli! Eg har venta i spenning lenge på kva du synest om den... vi er ikkje enige... Syns nemlig dette var ei flott bok, med mykje livsvisdom. ...for ikkje å glømme at den formidla at "bier er ålreite dyr"...

Kva englenes prinsessetekke angår, så er det vel Ari og Mette-Marit som får ta skylda...

PS: Om du sliter med å finne verandalektyre, anbefaler eg deg Hvite tenner av Zadie Smith (sidan du har lest den dårligste av hennes bøker og atpåtil LIKTE den) :)

elis lesebabbel sa...

Det skal jeg jammen meg gjøre en gang. Merkelig nok er det "Om skjønnhet" av Z Smith som ligger framme i alle bokhandlere i billigutgave.

elis lesebabbel sa...

Kontrabeskjed. Hvite tenner nettopp ankommet som billigutgave. Mitt eksemplar ble kjøpt på en billigbokhandel med sein åpningstid i går kveld. Så slipper jeg å tenke på folkebibliotekets kjipe regler om at man skal huske å lever tilbake bøkene i rett tid.