søndag, juni 11, 2006

Unge menn til kamp mot kvinnedynastiet.

Gutta slår til mot kvinnedynastiet i forlagsbransjen. Artikkel i Aftenposten i dag.

Dette innlegget sender jeg til Aftenposten i morgen, men det blir neppe tatt inn:

Som et sikkert sommmertegn gir Aftenposten igjen spalteplass til unge bolde karer som uttaler seg om middelaldrende damer i barne- og ungdomslitteraturbransjen. Sist var det forfatterne, nå er det de unge mannlige redaktørene som markerer revir. (Kjetil Strømme, Fredrik Bjerke Strand og Steffen Sørum fra Gyldendal, Damm og Aschehoug forlag i søndagsnummeret av Aftenposten 11 juni 2006).

Jeg har vært barne- og ungdomsbibliotekar siden slutten av 70-åra. Min alder (53) tilsier at jeg kunne vært mora til både Kjetil, Fredrik og Steffen og passer fint inn i ”gamle-tante-klubben” som det refereres til.

Men : sorry gutta : dere sparker inn åpne dører i deres korstog mot de ”pripne” barnebøkene! Jeg kjenner ingen barne- og ungdomsbibliotekarer - verken kvinnelige eller mannlige - som er redde for å formidle ”barsk” barne- og ungdomslitteratur! Heller ingen som er redd for bøker med ”for mye sex og vold”. Sorry Kjetil, men det er ikke nytt med uteliggere og narkomane verken i barne- eller ungdomsbøkene. Og Steffen; banning i bøkene har heller ikke manglet i barne- ungdomsbøkene de siste 30 åra. Du finner hele vokabularet, sikkert også ”satan” som du selv etterlyste. Dessuten Steffen, transvestitter som emne er ikke noe banebrytende nytt i ungdomslitteraturen. Faktisk er det her man ofte har funnet de tabubelagte temaene. Så nå er jeg jammen spent på hva slags juicy saker Kjetil, Fredrik og Steffen vil varte opp med for å matche disse tilfeldig valgta temaene fra ungdomslitteraturen gjennom de siste ti-åra (og som det som regel har stått en kvinnelig forlegger bak) : incest, sex mellom søsken, ungdom som dreper og mishandler i rus, som selger kroppen sin, som begår selvmord, barn som er på flukt fra voldelige fedre, foreldre som ligger i sanseløs rus bare for å nevne noen. Og siden nå Emil fra Lønneberga ble nevnt i artikkelen; han ble jo faktisk skikkelig overstadig full i en av bøkene!

Men bevares, jeg har ingenting i mot unge menn i barne- ungdomslitteratur-redaksjonene, og hvis det er det som skal til for å garantere eller endog heve den litterære kvaliteten på den norske barne- og ungdomslitteraturen - med eller uten barslagsmål og stygge ord – er ingenting bedre enn det!

Siste!

Oj! Jeg har fått en kommentar av bibliotekskolepraktikanten vår! Kult at ungdommmen gidder å lese kjerringbabbel og attpå til svare! Jeg må huske å takke pent på jobben i morgen! Eller er det forbudt å blande blogging og gammeldagse samtaler? Lurer for resten på hvordan hun fant bloggene mine. Men jeg har vel mumla noe om noen bloggerier så vidt jeg husker!

Siste:
Innlegget ble tatt inn:
I sin helhet: Bare se sjæl! Og jeg har fått masse positive tilbakemeldinger, fra barnebokmiljøet og amatører! Kult!

3 kommentarer:

Risa sa...

Let them have it! Kanskje noen burde lage en bibliografi over barne- og ungdonslitteratur uten prinsesser, glitter og glamour... Tipper den ville blitt lang...

Risa sa...

Sukk... ikke alltid like lett å finne de rette tastene når en skriver i mørket og i tillegg lider av et snev av søvnmangel... Jeg burde hatt en rettetast, ha ha... Vet ikke helt hva ungdonslitteratur er, men er ganske sikker på at det er nært beslektet med ungdomslitteratur...

Men se der. Vips så fikk du to kommentarer på en kveld... Ikke værst... Men nå: gdo kvedl ;o)

Risa sa...

Og dermed så måtte jeg skrive en tredje kommentar(!). Du lurer på hvordan jeg fant bloggen din... vel, jeg er jo ikke gryende bibliotekarspire for ingenting. Jeg er ram til å finne ting på nettet ;o)