mandag, februar 23, 2015

Z-4515

Jo da, du har sett dem du også. Alle romfolkene som selger gatemagasinet Folk er Folk. En av dem pleier å stå utenfor min lokale butikk.

Som regel kjøper jeg bladet ( man er jo tross alt i segmentet kjerringer i alderen 50 + og vel så det) for å støtte en god sak. Sist lørdag fikk jeg en positiv overraskelse. For en gangs skyld var publikasjonen vel verdt prisen. Magasinet inneholdt en tegneserie om romkvinnen Sofia Taikons liv. Som barn ble hun sendt til Auschwitz. Hun var den eneste som overlevde i sin familie.

Forsida med bilde av en eldre Sofia
Motvillig ( ”Boka blir vel ikke for grusom? Har vi fortalt for mye om ondskap og slemme mennesker”) forteller hun sin historie til Gunilla Lundgren, og Amanda Eriksson har laget tegneserien.

”Først ville jeg ikke fortelle det, men barnebarnet spurte”

I den første tegneseriestripen spør barnebarnet når mormoren tatoverte seg på armen. (Som alle skjønner nå, var ”tatoveringen” fangenummeret.) Mormor vegrer seg, men barnebarnet insisterer.

Så får vi historien om oppvekst i Warszawa, nazistene inntog i Polen og hvordan ting strammer seg til, og om livet i konsentrasjonsleire. Men av hensyn til barna ville ikke Sofia Taikon ( Hvis noen lurer er hun gift med fetteren til Katarina Taikon, forfatteren av Katitzi – bøkene ) ha med de verste minnene i tegneserien.

Oppslag fra tegneserien. Kanskje ikke helt på nivå med Maus, men svært habilt og med mye varme.

 Hun var dessuten opptatt av å vise at det finnes godhet i verden.
 ”Dessverre er verden verken rettferdig eller god, men det finnens gode og rettferdige mennesker. Det finnes mennesker som ikke går med på å plage andre, selv om de slev blir truet. De har kanskje ikke makt, men de er likevel modige. Det er takket være dem jeg lever. ”
Bakerst er det litt faktaopplysninger og fotografier, blant annet av Sofia selv og hennes familie. Boka kom ut på svensk første gang i 2005. I den svenske utgaven er det en parallelltekst på romani. Dessverre døde Sofia Taikon like før boka kom ut første gang.

Målgruppa er barn, og som kjent finnes det lite om nazistenes utrydning av romfolk for denne gruppa. Derfor er dette en viktig bok.

På Deichman finnes boka i ett eksemplar på Grünerløkka. I Bibsys finnes bare den svenske utgaven. Jeg anbefaler alle bibliotek å kjøpe flere eksemplarer. Jeg finner ikke denne norske utgaven verken hos Haugen bok eller hos Bokkilden, så denne må dere nok kjøpe på gata. Samtidig gjør du dagen litt bedre for en rom, som kjemper hardt for å leve et anstandig liv. Bladet koster kr 149;- som er noe mer enn den vanlige gatemagasinprisen på kr 100;- Dessverre står det ingen pris utenpå og mange selgere selger den til den vanlige prisen, siden kundene synes at det blir for dyrt ellers. regner med at de fleste av denne bloggens lesere har råd til å betale den egentlige prisen.

Like utenfor Tiergarten i Berlin, ikke langt unna minnesmerket for utrydning av homofile og Holocaust-minnesmerket finner man et minnesmerke viet romfolket. Dette ble ferdig i 2012.

PS: Også Katarina Taikon har skrevet om konsentrasjonsleirene i sin 9 bok i serien om Katitzi.

Ingen kommentarer: