tirsdag, september 27, 2011

Gi meg friii!!!

I boka Nødinngang av Charlotte Glaser Munch møter vi Julie, 19 år, som noe tilfeldig tar seg sommerjobb som geisha (!) i en japansk klubb i London, før hun til høsten skal etablere seg med sin kjæreste Martin som har staket ut framtida for dem begge, med jusstudier og alt tilhørende. Forfatterinnen har selv hatt en slik jobb i følge forlaget så hun veit nok hva hun skriver om.

Jobben har altså ingenting med prostitusjon å gjøre, men det viser seg jo likevel at dette er en virksomhet som har sin pris. Julie bor og jobber sammen med sin venninne Ida, ei ganske ”vill” og gæern jente, men med varme.

Vi følger Julies dragning mellom tryggheten og det frie uetablerte livet og hennes kamp for å finne seg selv. Regner med at dette er en bok som fenger målgruppa. Den har – ikke uventa for forfatteren – godt språk og historien er effektivt fortalt uten å tværes unødvendig ut.

Dette er forfatterens første roman på fire år.

Så over til de mindre vesentlige ting igjen. Handlinga må være fra noen år tilbake, siden ingen bruker mobil og hovedpersonen må til en telefonkiosk for å ringe.

Her har vi intet mindre enn tre typiske engelske telefonkiosker, tatt i Bloomsbury i London i 2008. Ikke så helt forskjellige fra de typisk norske
som vi ser et eksempel på her.

Så kan vi kanskje avslutte med sangen Gi meg fri med Kirsti Sparboe, her fremført ved den norske Grand Prix-finalen i 1966.

Ingen kommentarer: