mandag, september 12, 2011

Jakten på Knut Hamsuns fødested

I følge Hamsunlaget i Lom var den store forfatteren født på Garmostrædet i Garmo 4. august 1859.

Her det beskjedne huset sett fra forsida

og her fra sida. (Huset er flytta fra sitt opprinnelige sted.)

Stedet er godt synlig fra veien, dessuten er det et tydelig skiltet slik at ingen turister skal unngå å finne denne forfatterens første hjem.


Her et nærbilde av bautaen.Så et bilde av Skultbakken i Vågå som Vagværingene hevder er Knut Hamsuns fødehjem. Foran ser dere undertegnede som (kanskje noe unødvendig) peker mot plassen ( som antakelig er noe forandret siden dikteren selv (skal ha) bodd(e) her i sin spede barndom). I motsetning til fødestedet i Garmo ligger dette andre fødestedet litt mer usentralt til, men slettes ikke umulig å finne for interesserte.

Her igjen et bilde av undertegnede som støtter seg litt henslengt mot statuen som ble reist i anledning Knut Hamsun-året.

Til slutt hele Skultbakken sett litt nedenfra.

Men... ble han nå egentlig født her?

På andre sida av Vågåvatnet ligger gården Viste. Mange mener at det var her Hamsun ble født - i ordets egentlige forstand - da moren arbeidet her og plutselig fikk veer. Igjen undertegnede som peker mot dette tredje fødestedet.

Og her et nærbilde av gården slik den ser ut i dag.

Hvor den store dikteren EGENTLIG ble født får vi muligens aldri vite, men det som ER sikkert er at verken Lomværingene eller Vagværingene noensinne kommer til å gi seg . Og det samme kan det kanskje være. Uansett forlot Hamsun og familien landsdelen da han var tre år. Dessuten ble Knut Hamsun ganske fornærma da han fikk vite at huset på Garmo blei flytta, så kanskje Lomværingene kan jekke seg ned litt.

Ingen kommentarer: