lørdag, oktober 01, 2011

Levva livet

Årets bok av Ingelin Røssland er – helt nytt av denne forfatteren – på bokmål. Har hun også – slik som Frode Grytten gjorde med brask og bram i vinter – forlatt Samlaget for godt , eller er det fordi hun vil prøve seg på noe nytt, og som følge av dette også hadde behov for å skifte målføre, eller ... ja samme kan det nå være med den saken, men i boka Minus meg møter vi en litt annerledes Røssland.

Hovedpersonen er så vidt fylt 13, og også hos henne, Linda, finner vi den utfordrende og selvstendige jenta som finnes i mange av forfatterens ungdomsbøker.

Egenlig er det litt vanskelig å snakke om denne boka uten å røpe for mye, eller legge ut de sedvanlige spoilervarslene men vi prøver.

Linda deltar i en stupekonkurranse, og så holder det på å gå gæernt og hun blir reddet av en ung mann ved navn Njål. Njål viser seg å være en meget spesiell type, og både leseren og Linda lurer mer og mer på hva det egentlig er med ham. Ikke spiser han og ikke drikker han. KAN han være en vampyr, eller hva?

Det viser seg at Linda har en alvorlig hjertefeil, og organdonasjon er eneste mulighet. Dette har vi jo nettopp lest om før, i Mitt bankande hjarte av Alf Kjetil Walgermo. Men her slutter også enhver likhet for å si det slik. Jentungen takler denne vissheten med imponerende styrke. Før hun eventuelt dør vil hun gjerne skvære opp med ferievennen Rune som hun har behandlet dårlig men som hun egentlig er forelsket i.

Sammen med Njål gir hun seg ut på en reise, så siste halvdelen av boka er en slags roadmovie hvor vi møter noen riktig artige personer, for eksempel en forhenværende jordmor nå trailersjåfør, Johs, som har kjærlighetssorg og trøster seg med sanger av Dolly Parton. Og snart slår det leseren at mange av personene og situasjonene er LITT på sida av det virkelige livet, hmmm hmmm...

Boka har varme og temperament, den er morsom – og noen ganger trist. Jeg synes kanskje jeg også bør nevne skildringa av det nære forholdet Linda har til bestevenninna.

Minst like mye som døden handler også boka om livet - og kjærligheten. Bak i boka kommer en liste over alle musikkreferanser, blant annet Levva livet med Åge Aleksandersen. For dem som orker å høre den flere ganger (ikke ta det personlig Åge) kommer den her.

Linda bor i Trondheim, og noe av handlinga finner sted i Nidarosdomen, hvor hun skal gjennomføre et punkt på ting-hun-skal-gjøre-før-hun-dør-liste så da kan vi jo nok en gang stjele et bilde fra internett. (MÅ det være med en slik liste i alle bøker om dødssyke barn og unge?)

Og til slutt KAN vi kanskje ta med nok en Youtube link, denne gangen av Dolly Parton, her sammen med ... eller det kan dere jo sjekke sjæl!

Ingen kommentarer: