mandag, september 06, 2010

Og så er bokhøsten for alvor i gang igjen!

Først Bra 7ke greier av C. J. Skuse. Forfatteren var 17 år da hun begynte på boka, og i følge den norske utgaven kom boka ut på engelsk med tittelen Pretty bad things første gang i 2009. Da var hun 29 hvis jeg har greid å regne riktig. Hun har altså brukt god tid på boka så vi snakker ikke her om noen ny Susan Hinton. Vi møter tvillingene Paisley og Beau som er i tenårene. De hadde en traumatisk opplevelse i barndommen, moren (alkoholisert) er død, faren sitter i fengsel, og bestemoren er såpestjerne og en reinkarnasjon av ondskap og galskap. Det kan da bare ikke være mulig at det finnes noen slike mennesker i det virkelige liv?

På jakt etter faren – som tvillingene via tilfeldigheter får vite er sluppet ut av fengsel - blir vi tatt med til Las Vegas, og det er sannelig litt av et sted! Forfatteren er egentlig engelsk men skal si hun har gjort grundig research. Leseren får også detaljerte kunnskaper om amerikanske søtsaker og junkfood! For at faren skal finne dem klekker de, eller rettere sagt Paisley, ut en vanvittig plan. Historien er ganske spinnvill og slutten tar jo SKIKKELIG av da! Bokas sterkeste side er det intense språket men først og fremst skildringa av forholdet mellom tvillingene, Paisley, altså søstera for de som lurer, som er en skikkelig hard nøtt, mens broren er av det veikere slaget. Det er rørende å lese om den sterke omsorgen søstera viser overfor Beau, SAMTIDIG som hun er svært oppgitt over hans hjelpeløshet. Kjærligheten og hengivenheten til faren er også fint skildret. Personlig blei jeg ganske fenga av boka, men

  • Den
  • Aller
  • Beste
  • Ungdomsboka
  • Jeg
  • Har
  • Lest
  • Aldri
  • Lenge
  • Er
Jasper Jones av den australske forfatteren Craig Silvey. I fokus har vi 13-åringen Charlie Bucktin som sensommeren 1965 opplever noe forferdelig og siden blir ikke livet det samme for å si det noe klisjéaktig. Via stedets outsider, den to år eldre Jasper Jones møter han på en særdeles brutal måte ondskapen. Og dette er bokas hovedtema. Charlie jobber systematisk for å forstå ondskapens vesen; hvordan og hvorfor og hva får folk til å begå grusomme ting. Boka er jo også en modningsroman og skildringa av 13-åringens vingling mellom fremdeles å være barn samtidig som han (altfor tidlig) må bli voksen er ypperlig. Boka har heldigvis også humor, som bestevennen – og crickettalentet - Jeffrey i stor grad bidrar med. (Den gutten er bare ikke sann!)

Dette er en god gammeldags (hva jeg nå mener med det) roman med stor fortellerglede. Det er tydelig at forfatteren er bevisst hvilken aldersgruppe han skriver for. Om det blir litt mye feelgood på slutten? Tipper det litt over? Nei, pokker heller, det kan da ikke være noe gæernt i å vise for kidsa at det også finnes håp og godhet i verden! Boka handler også om litteratur, blant annet Mark Twain, Harper Lee, Ken Kesey, Keraouk, Hemingway med flere. Dessuten om cricket. Ser ut som forfatteren har god greie på denne idretten. Og om vennskap og lojalitet. Og redsel og mot. Handlinga er forresten fra Corrigan, et lite sted i Australia. Og som alle veit, på slike små steder er det mye faenskap som skjuler seg. Boka er på 408 sider. Kunne den ha vært kutta litt ned? Ikke tale om!

Siden vi nå en gang er i Australia kan det kanskje passe med et bilde av noen kenguruer. Disse har ingen framtredende plass i handlinga, ei heller som metaforer, men er så vidt nevnt. Dessuten er kenguruer noen artige dyr!

Etter å ha sittet pal på verandaen i høstsola - mens øyet har blitt stort og ( særdeles) vått - over denne litterære bomben er det jo ikke til å komme forbi at Knus av Liv Frohde blir en noe mer beskjeden leseopplevelse. Men kanskje urettferdig å sammenlikne med en slik litterær virtuos som unge Silvey. Regner med at forfatteren har de beste hensikter med boka og de som er ute etter en særdeles enkel og lettlest skildring av en 12 år gammel jente,
  • fotballtalent,
  • med en brutal stefar,
  • vakker og snill mor som finner seg i overgrepene,
  • har problemer på skolen,
  • ensom og utsatt for en del mobbing,
  • på jakt etter besteforeldrene som slo hånden av faren (død) da han trosset foreldrene som ville at han skulle gifte seg med en annen,

så er kanskje dette boka. Jentungen har guts og boka har en lykkelig slutt.

Da svinger det unektelig mer av En nøkkel, en gåte og fire brev av Rebecca Stead ( også med 12-åringer i fokus) men denne perlen av en bok får jeg nok komme tilbake til.

Ingen kommentarer: