mandag, mai 24, 2010

Ny rapport fra nowhere utafor Hutaheiti

Etter å ha pløyd meg gjennom Sigbjørn Mostues ambisiøse magikerprosjekt unnet jeg meg den tredje boka i den herlige serien om Hedvig av den svenske forfatteren Frida Nilsson.
Som det skulle framgå av tittelen (Hedvig og sommeren med Steken) er det sommerferie og til en fraflytta stuga i nabolaget kommer Steken og hans kjekke men aldeles upraktiske pappa. Som det skulle komme fram av navnet er Steken av den feite typen. Og dette er ett av temaene i boka.
  • Retten til å være feit. Ingen riktige, politisk korrekte eller pedagogisk løsning på problemet barnefedme herigården nei!
  • Hedvigs farmor har fått slag så boka handler også om forhold til besteforeldre og om død og - begravelser.
  • Og om kjærligheten.
  • Dessuten om å få dårlig samvittighet og å gjøre dumme ting. (Eller omvendt)
Hedvig (9) er en sjarmerende men ikke alltid like prektig unge. Med særdeles tålmodige foreldre.
Kan jo ta med den skumle Högman i svingen også. Som er narkoman og har ”sponplater for vinduene slik at ingen skal se når han sitter og knarker”
Forfatteren er fabelaktig til å skildre tingene sett fra ungenes synsvinkel samtidig som hun også gir noe til den voksne leseren. Og boka er full av overraskelser. For eksempel om gamle kjærlighetshistorier. Som ikke ruster.
Til slutt kan vi jo avslutte med den vakre sangen ”Jag ger dig min morgon” sunget av Fred Åkerström som blir spilt i farmors begravelse. Ingen dum begravelsessang. (Burde jeg lagt ut ***SPOILER****-varsel?)

DN sier at boka er ”Nydelig som en kveldshimmel hos Marikken”. Andre gode svenske forfattere som skriver om barn i samme alder er
  • Majken - bøkene av Margareta Strömstedt (1980-tallet)
  • Viveca Sundvalls Eddie og Mimmie-bøker ( 1990-tallet)
  • Hans Petersons Pelle-Jansson-bøker ( 1970 – tallet)
Cappelen Damm skal ha all ære for å gi ut bøkene om Hedvig. Måtte de nå ut til mange lesere.

Kan jo ta med at Stina Wirséns illustrasjoner er helt rå!

Ingen kommentarer: