mandag, oktober 13, 2008

Og så har man vært på museum igjen

På søndag fikk jeg endelig somla meg til å besøke Jødisk museum i Calmeyers gate i Oslo, som er en tidligere synagoge. Utstillingen inneholder blant annet bilder og tekster om framtredende norske jødiske personligheter innen kunst, kultur, forsvarsinnsats og motstand.

Vi finner også litt informasjon om kunstneren Tulla Blomberg Ranslet (født 1928). Hun har laget flere relieffbilder i keramikk, og en av disse er Eventyrveggen på barneavdelinga på Deichmanske bibliotek. Den er laget av flere fliser som er satt sammen, og motivene er fra Brødrene Grimms eventyr, Asbjørnsen og Moe og Tusen og en natt. Bortsett fra en flis som er tilegnet nære personer som døde i konsentrasjonsleire...

På noen plakater i bakgården kan man også lese litt om bygningens historie, og her er også en leiegård. 19 av leiegårdens 28 jøder ble tatt og deportert til Auschwitz. Ingen kom tilbake. Barna gikk på Møllergata skole like i nærheten. Og det er vel grunn til å anta at de også var på Deichmanske bibliotek, enten på Hovedbiblioteket eller denne filialen. Egentlig er det en fin søndagstur bare å rusle rundt i dette strøket som kalles Hausmannskvartalet ikke langt unna Hausmania. Måtte det ikke bli ødelagt av byfornyinga!
Men skal du se Eventyrveggen må du vente til en annen dag, siden Hovedutlånet er stengt på søndager. Og til slutt kan man jo lure på hvordan det skal gå med eventyrveggen
  • Når
  • Om
  • Hvis
Deichman flytter til nye lokaler.
Kan den flyttes eller må den være der den er?
Forhåpentlig i et fremdeles offentlig bygg.

PS: Relieffet på Deichman er også taktilt, så jeg regner med at også blinde kan ha glede av den. Jeg har nettopp vært på seminar arrangert av OUB (offentlig utvalg for blindeskrift) på Tambartun kompetansesenter lang uti gokkeheita. Temaet var taktile bilder. Da fikk jo det litt moraliserende ordtaket ”Se men ikke røre” en ny dimensjon. Dette kommer jeg muligens til å blogge om en gang. Bilder og bildende kunst for blinde.

Ingen kommentarer: