søndag, juni 17, 2007

Waiting for the summer rain

En gang da jeg jobbet her kom en jente fra denne skolen og spurte om vi hadde bøker i denne serien. Hun hadde vært på sommerferie hos bestemor og der hadde hun funnet en bok i serien.
  • Var det på Sørlandet?
  • I et stort hvitt Sørlandshus?
  • Regnet det?
  • Var det oppe på loftet jentungen fant disse bøkene?
  • Satt hun der forslukt i boka mens regnet trommet på taket?
  • Dette får vi aldri vite.
Men bøkene hadde vi! I magasinet. Og jenta snudde godstolen med ryggen mot avdelinga og med nesa i boka var hun borte for denne verden.

Og nå kommer jeg endelig til poenget.Dette er en typisk bok som tida har løpt i fra. Som ikke hører hjemme på bibliotekhylla og knapt nok i magasinet. De litt sånn fare out bøkene.

Men først en liste over bøker som fremdeles forsvarer sin plass på hylla.
  • Anne og Emely-bøkene
  • Nybyggerbøkene av Laura Ingalls Wilder. Glem denne TV-serien!!! Norge har ikke oversatt den siste boka i serien og det er en skam og skandale!
  • Denne boka også. Men her er jeg mer i tvil.
  • Ja jeg gidder nå ikke å ramse opp all verdens bøker heller men disse bøkene er nå fremdels morsomme, da! Nei noen utviklingsroman er det ikke akkurat.
  • Men hva med Sidsel Sidserk??? Alt for mange "sånne" bøker på hylla vil nok skremme vekk unga. Rasmus Løland? Og denne karen for den delen! (Er dette fremdeles en diskusjon blant barnebibliotekarer?)

Bøker som bør parkeres i magasinet for godt:
  • Anniken Prestegaren av Dickens Zwilgmeyer. Ikke var hun vakker og svært beskjeden men hun hadde et hjerte av gull. Og så endte det jo ganske trist. En skjønn bok som fremdeles beveger men altså litt avlegs. Men som sikkert ville blitt elsket av mange ”unge piker” også i dag. Kan jo ta med Inger Johanne-bøkene i samme slengen.
  • Og fremdeles er det de som elsker denne boka. Ikke helt up to date i dag, nei! ”Pollyanna” er jo også blitt et eget begrep i dag.
  • Barbra Ring: herregud! Slipp nå ikke dette løs på unga da! Selv om hun var en aldri så fremragende barneskildrer.
  • En av mine sterkeste litterære opplevelser som barn var denne boka. Det var første gangen jeg ble introdusert for ondskapen. Antakelig en skjellsettende opplevelse i mitt liv. Men nå har tida så avgjort løpt i fra den. Selv om denne forkortede norske barneutgaven er mindre rasistisk enn den opprinnelige utgaven.Og selv om forfatteren hadde de beste intensjoner var hun uunngåelig barn av sin tid og boka er ikke uten rasistiske undertoner. For å si det mildt. Det er ikke uten grunn at Uncle Tom var/ er et skjellsord blant svarte aktivister i USA.
  • Og så var det jo disse bøkene da. Som Gyldendal ga ut på nytt i forbindelse med bryllupet. Attegåran!
Og nå kommer jeg til nok et poeng. (To poeng i samme bloggpost! Slå den!) Alle barn burde ha tilgang til et loft hvor de finner disse avlegse gammeldagse utdaterte bøkene. Parolen må bli: unga ut i magasinene!

PS: For vi KAN bare ikke ha dem framme på hylla!
PS 2: Stilig dame denne fru L.M.Montgomery!
PS 3: Stompa hadde en revival i 90-åra: Gud så stygge omslag! Bøkene skal være de gamle gode gule de! Får vel ta med denne Stompa-nostalgiske sida.
PS 4: Hvis du mener at jeg angriper noen av din barnsoms yndlingsbøker så les dem på nytt igjen!
PS 5 : Her et moderert alternativ til å slippe unga ut i selveste Magasinet. (Grøss og gru, ja!) Lag en bestemors loft-avdeling i biblioteket. Med lydeffekter? Nei forresten : ikke bare regnværslyder. Det ER lov å sitte inne å lese i all slags vær. En ide for nye Deichman? Idéen er i hvert fall gratis!
PS 6: En gang hadde vi en utstilling på barneavdelingen med gamle ungpikebøker. Svært populært!
PS 7: Apropos Mette Marit- bøkene. Revivalen ble aldri noen suksess på Deichman i hvert fall. Annerledes på landet kanskje...
PS 8: i en ikke alltfor fjern fortid hadde bøker av afrokamerikanere emneordet negerlitteratur i kortkatalogen på bibliotekene. (Eller var det bare Deichman?)
PS 9 : Takk til Tonita som inspirerte meg til å skrive denne bloggposten.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kva med Anne-cath Vestly's konfliktsky og objektfikserte bøker...? Hører dei heime i magasinet, eller har vi nordmenn kanhende ein uskreven regel om at vi ikkje får lov å uttale oss negativt om akkurat denne forfatteren?

Ellers, så trur eg at så lenge språket i bøkene holder seg nokonlunde friskt, så har bøkene gode overlevingsmuligheter - men som du skjønte, er Anne-Caht Vestly ein forfattar eg er skeptisk til i forhold til aktualitet...
-Marius-

elis lesebabbel sa...

Jepp! Tenkte jo litt på å omtale ACV også. Kunne ha passa her. ACV fornyet b&u-litteraturen i 50-åra. Hun skrev for ungene fra deres synsvinkel og ikke ovenfra og ned slik som tidligere. Hun var den første som skrev om forbudte følelser (søskensjalusi) og hvordan man egentlig fikk barn etc. I 70-åra kom det mange bøker om hvor fælt det var i drabantbyene mens ACV ville vise at drabantbyene også hadde muligheter. (Som den sosialdemokrat hun er.) Men problemet med Vestly er at hun burde ha slutta å skrive bøker for 30 år siden. Kanskje før. Her har forlaget et ansvar. Men det er jo penger å tjene... Egentlig kunne jeg tenkt meg å spandere en egen bloggpost på Vestly. Men jeg tror jeg gir Salamanderne i Besserudtjernet siste ordet i dag.

Anonym sa...

Jeg hadde tilgang til bestemors loft med min mors ungpikebøker da jeg var lita. De fleste av dem har landet på hennes loft nå, til glede for min datter.

Om det var det eneste hun leste ville jeg vært bekymret. Som det er nå fungerer (vel, fungerte - hun er 17 nå) det som et morsomt tilskudd til nyere bøker.

Jeg husker Dimsie-serien. Faktisk tror jeg at jeg har lest alle. Og Evy Bøgenæs. Tar jeg feil, eller blir hun fremdeles utgitt?

elis lesebabbel sa...

Litt ACV igjen først.
Begynte å tenke litt mer. Husker jeg leste Ole Aleksander-bøkene høyt for min sønn da han var 4. Det er jo nesten 20 år siden det nå. Og den første boka i den serien kom forsyne meg ut for over 50 år siden. Men det hadde nå vært et stadig renn i magasinet hvis de ikke skulle stått framme.

Evy Bøgenæs
Nei disse bøkene kommer ikke ut lengre. De var ganske populære langt ute i 80 – åra men nå tror jeg jammen de hviler godt i magasinene. Leste et par av bøkene for 5 – 10 år siden og må si at jeg kan bare ikke fatte at disse var på moten så lenge! Ikke er det noe særlig kjøssing i dem heller!

Tonita sa...

Jeg tror at for de som leser mye er det bra at det finnes ekstra tilgang fra magasinet. Om noen i dag bare skulle lese Dimsie eller Evy Bøgsnes kunne man sikkert bli bekymret, - men storleserene - de leser alt, og må bare mates og mates og mates. Når de senere finner sin retning, gjør de det ut fra seg selv, - ikke ut fra om det ble 20% Dimsey, 5% Inger Johanne bøkene, 15% Hardy-guttene, og 0% Sigrid Undset.
Nå begyner middelhavsknotten å bite, - så jeg går inn, og takker for meg.