tirsdag, juni 12, 2007

Bare tull og tøys og fanteri

Og det er greit men på over 300 sider?
De som er med
• Et skjelett som er detektiv.
• En onkel (død).
• En niese tøff og modig egentlig litt stille av seg og glad i bøker synes du har lest noe sånt før ja.
• Grådige slektninger. (Nei Dagbladet, det er ikke noe "roald dahlsk" over dette!)
• Onde krefter og den ondeste av dem alle er Terminus Orm som vil legge hele verden under seg.
• Herr Fredsæl, "De ansiktsløse" og andre snurrige personer.
• ”De gamles råd” eller ”de vises råd” eller hva de nå kalte seg igjen.
• Trollmenn og noen liknende vesener husker ikke akkurat hva de ble kalt.
• Troll.
• De vises bok og et septer (Laget av Forfedrene må vite).
• Onde og gode krefter.

Ellers består boka av:
• Action
• Action
• Action.
• Blod og
• gørr.
• Slåssing.
• Løping.
• Futt og
• fart.

Men noen egentlig fortelling er det vanskeligere å finne her. Det som redder boka er den faktisk ganske intelligente humoren og snerten i dialogene.

Denne websida tilsier at dette er en horrorbok men det er vel å ta litt hardt i. Forfatteren har skrevet flere filmmanus og noe sier meg at det er planer for denne boka også.

Blir dette den Harry Potter-suksessen forlaget håper på? Og som Dagbladet mener har god sjanser?
Jeg vedder kr 100,- i mot! Noen som tar utfordringen?

PS: Er det da så gæernt om forfatteren ikke har andre hensikter med boka enn rein underholdning? Nei, det er bare litt mye av denne type bøker akkurat nå. Påvirket av denne forfatteren? Eller er det tidsånden? Orker vi å ta i mot mer av dette? Begynner ikke markedet å bli temmelig overmetta?

PS 2 : Wikipedia : dere kunne jo ha spandert et litt finere bilde av J.K Rowling da. På en annen side : noen skjønnhet har hun jo aldri vært. Og så kan man lure på hva som er det beste av å være vakker og rik. Men best av alt er det vel å være begge deler. Uten at det trenger å bli bedre bøker av det. Eller dårligere. Antakelig har ikke forfatterens utseende noen innvirkning på den litterære kvaliteten i det hele tatt. Bare se her, her og her. Eller omvendt for den delen. Og med disse visdomsord er det på tide å finne på noe annet før det svimler for noen og enhver. Eller ser skjeletter på høylys dag.

PS 3 : Hvis noen synes at 100 kroner er knølent skal jeg vurdere å heve innsatsen. Mener jeg har ganske gode sjanser.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Den er ganske underholdende, synes jeg - blandingen af fantasy og noir fungerer da ganske sjovt. Men den ville klart have været meget, meget bedre, hvis ikke vi havde set så forfærdeligt meget lignende på det sidste, ingen tvivl om det.

Zenia sa...

Og Harry Potter? Jeg tvivler. Den herre Skranglebein har vist ikke samme medietække:)

Og Roald Dahl? Det er jo nærmest en fornærmelse!

Næh, Eli - indgår ikke væddemål her:)

p.s. Iøvrigt interessant tanke om sammenhængene mellem udseende og litterærkvalitet. Straks ind på google billedsøgnig!

p.p.s. Man kan vel betale sig til skønhed hvis man er rig.

p.p.p.s Synes heller ikke at Rowling er decideret grim. Man kan bare ikke se hendes personlighed. Har set hende på tv og jeg synes at hun virker kold og kedelig. Nu f.eks. Ulf Stark - ham får man lyst til at give en krammer! Eller Astrid Lindgren (da hun var levende!)

elis lesebabbel sa...

Hallo Danmark!
Janus: Humoren funket bra men handlinga gikk over stokk og stein. Hesblesende heter det på norsk. (Mon hva det heter på dansk?)

Zenia : Jeg har opplevd Ulf Stark flere ganger i virkeligheten : og han er bare KNUSEBEDÅRENDE! Og en av nordens beste forfattere ever! men selvfølgelig : Astrid tar kaka! Men : det er ikke jo alltid samsvar mellom forfatterens personlighet og boka. En forfatter kan godt være en drittsekk og likevel skrive gode bøker. Eller omvendt. Være veldig sympatisk og skrive dårlige bøker.

Eventuelle litteraturforskere som leser dette:
Er det noen sammenheng her? Mellom forfatterens personlighet og det litterære produktet. Og hva med utseendet? Hvor mye kan dette spille inn på den litterære kvaliteten. En idé for et forskningsprosjekt? Doktoravhandling? Dere får idéen helt gratis!

Michael Jackson hvis du leser dette
Er du enig med Zenia i at man kan betale for skjønnhet?

Eventuelle andre som begynner å lure
Jepp! Nå kom jeg jammen litt ut på viddene igjen.

Tonita sa...

Michael kunne ikke svare selv i dag, - men har latt meg klikke på tastaturet. Han sier: Ja, man kan så absolutt betale for skjønnhet. Faktisk er det slik at om man er rik, så bør man betale for skjønnhet, - og alle vet at det er utrolig hvor mye man kan få for et par mill $ i dag, nese, hudfarge, - og hver eneste dag: en god sminke. Because you deserve it.

Det sa han jeg kunne si. Morsomt at han følger med på norske tv-kanaler med reklame, ikke sant?, - og for slike billige produkter da?? Gid, a-meien, - altså!

Ellers synes jeg absolut en seriød litteraturviter bør kaste seg ut i en litt ny sjanger mht magistergradsavhandling (- mja, mjo - vel, ok - kanskje doktoravhandling) - utseende vs litterær kvalitet hos forfattere som dokumentert gjennom tidene .... blæ, blæ, blæ
Alternativt kunne man foreslå at det ble utlyst en konkurranse ved det juridiske fakultet (name your own university) : Hvordan sikre garantert win win i rettsaker på vegne av forfattere der media har publiseret uheldige bilder som klart kan skade salget av deres litterære produkter.

Zenia sa...

Hej Norge
Altså, bare fordi man er rig behøver man jo ikke have god smag:) I udseende forståes.
Eller selvindsigt. Og skønhed kommer jo inde fra ...bla bla bla

Jeg sad hele i går på min aftenvagt og prøvede som en gal at komme i tanke om en forfatter der er rigtig pæn. Kunne kun komme i tanke om John Irving.
Når man møder Ulf stark i virkeligheden får man så lyst til at frisere ham?
:) Zenia

Zenia sa...

p.s. Hesblesende hedder hæsblæsende

HPL sa...

Men hva heter "over stokk og stein" på dansk?

Har en dansk venninne som, når hun skulle illuderer ondskapsfull latter skrev: gnæk, gnæk, gnæk.
Det synes jeg fremdeles er ganske stilig.

elis lesebabbel sa...

Tonita
Kommer det en litteraturviter innom på dine kanter så benytt anledningen.

Zenia
Jeg skjønner du har hatt en rolig aftenvakt i det varme været ☺

HPL og Zenia
En språkdiskusjon på bloggen min! Jammen altså det er sgu dejligt!

(Lurer for resten på om det norske ordet rolig betyr det samme på dansk. På svensk betyr rolig som kjent(?) morsomt. Og det var vel neppe morsomt å ha aftenvakt i det vakre været når tobakkplantene blomstrer og havet glitrer)

Tobakkplanter?
Dra til Fredericia så skjønner dere hva jeg mener. Det er et dejligt sted!

Anonym sa...

På dansk betyder rolig bare afslappet:)
Det var den roligste aftenvagt nogen sinde. Alle var ved vandet. Eller hjemme i haven. Men Eli, alle de klamme snegle ligger indtørrede eller har dødsspasmer. HA! Så måske mine jordbær i haven klarer sig.

Men men i dag - lørdag - regner det meget og hele tiden. Her er koldt og fugtigt. Ahh lige vejr til at læse! Jeg har lige læst en anderledes ungdomsbog der hedder Cathys bog - jeg ved ikke om den er udkommet oppe hos jer.
God weekend i Norge!!
Zenia