torsdag, mars 03, 2011

FÆÆÆNTASY for alle penga

Først Halvgudene av Mari Moen Holsve. Denne forfatteren har jeg fulgt med stor interesse så dette var en bok jeg hadde visse forventninger til. Hun har tidligere demonstert en humor og en originalitet som ikke er så vanlig i norsk fantasy. I år har hun av en eller annen grunn gått over fra Gyldendal til Cappelen. Jeg er ikke så sikker på at det var noe godt sjakktrekk.

Vi er fremdeles i det samme fantasystrøket, i fokus for begivenhetene i denne boka er tre søsken, trillinger, som via et speil kommer fra vår verden til denne verdenen. Felles for dem er at de har usedvanlige ”superman”-evner. Dessverre glimrer de litt morsomme ”fandene” med sitt fravær denne gangen. Det er bare den litt røffe Thea, en av trillingene som bidrar med litt humor. Forfatteren har en del gå på når det gjelder språklig presisjon og ordforråd. ”Vennlig, men autoritær” klinger ikke helt godt. En ”enorm, bred foss” som ”raser” nedover fjellveggen er ikke akkurat glitrende naturskildring. Uttrykk som ”lukten av blod gjorde seg plutselig gjeldende” og ”et sted som oser av trygghet” burde også forlagsredaktøren ha luka bort.

Dette skal være første boka i en triologi. Det er jo ikke grenser for hvor mange fantasy-serier som blir utgitt i dette landet!

MER FANTASY
Da er jo forfatteren Joseph Delaney mer rutinert. Heksenes hevn i serien Den siste lærling er første bok i en lang serie. Dette er enda ”en internasjonal bestseller” og altså nå ”endelig på norsk”. Hovedpersonen er en ung gutt, 13 år, hva VAR det nå han het da... Thomas Ward var det ja, som forlater sitt fedrene hjem for å bli læregutt til en vokter (ohmygåååd) som er en (bombe bombe!) gammal grinebiter, men (jadugjettetriktig) god på bunnen. Og tidligere omtalte 13-åring har i tillegg ( jadugjettetriktigIGJEN!!!) helt spesielle evner. Men NÅ må jeg skjerpe meg, asså! Det ER jo ikke jeg som er i målgruppa. Og målgruppa; for eksempel guttersomikkeleserbøkeråååååhva SKALvigjøøøøreforåfådemtilåleeeeese!!!! vil sikkert-nok- i det minste kanskje like denne. For det er litt av en gjeng vår helt – som har et imponerende mot til en bondegutt å være (nei da, nei da- ikke NOE gæernt med bondegutter, jeg kommer da fra bondeslekt sjæl, dessuten befinner vi oss i primærnæringas tidsalder) – er i besittelse av. Her er skrømt, hekser og annet faenskap. Og disse heksene er virkelig fæle, ikke noen kloke koner og urtemakere her i gården nei! Tvert imot! Ondskap for alle penga! Fortellerstemmen ( jegperson) er god, den mest interessante skikkelsen er Alice, ei jente av hekseslekt, og som ikke er helt til å stole på... Absolutt habilt håndverk. Aftenposten ”tror den vil vekke begeistring og heltemot hos unge lesere." Hva slags heltemot det nå måtte være. Ikke mange hekser som rusler rundt i våre dager.

OG EN SF PÅ TAMPEN,
nemlig kabang! av Mark Haddon. Dette er vel strengt tatt ikke fantasy selv om den har elementer av SF, men vi tar den med. Boka er mer morsom enn direkte spennende – skjønt boka har action så det holder – den kan minne litt om The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. En annen bok den minner meg litt om er Philip Newths bok Hmm? : agenten fra SKuRRk., også en trivelig bok selv om Haddons er mer veldreid. Hovedpersonene og (anti)heltene er vennene Jim og Charlie. To riktig artige gutter. En viktig birolle er Jims tenåringsstoresøster som er ufordragelig men god på bunnen. Og boka er VIRKELIG morsom! Dessuten har den behagelig store typer selv for oss lesebrillebrillede.


Som i Agenten fra SKuRRk forekommer det noen forkledde ailiens, denne gangen lærere. HAR forfatteren et anstrengt forhold til denne standen? Og slutten har en ekstra liten snert. Vi kan vel avslutte med en passende melodi. Akkurat som våre to venner i Haddons bok er også Rolling Stones her flere lysår hjemmefra! En sang som ikke spilles så mye i våre dager.

EDIT 4. mars: NEIIIII! Noen slemminger har FJERNA den fine Stoneslåta! Vi prøver igjen!

Ingen kommentarer: