søndag, august 29, 2010

Og så har man blitt tagget igjen

Dette "memet" har i hele sommer gått som en mare gjennom den norske bokbloggosfæren og jeg slapp altså heller ikke unna! Egentlig hadde jeg bestemt meg for – hvis jeg altså skulle bli tagget – å finne en unnskyldning for å vri meg unna, men siden det er deg Eva kaster jeg meg ut i det:

Kva for bok les du akkurat no?

Ha! Akkurat nå leser jeg Bra 7ke greier av C. J. Skuse. Som Eva kan jeg godt lese flere bøker samtidig, men nå er det denne ene og etter hvert kommer jeg til å lese Jasper Jones av Craig Silvey og En nøkkel, en gåte og fire brev av Rebecca Stead (alle fra Cappelen Damm) og etter det en drøss andre av høstens barne- og ungdomsbøker. Men - jeg overlever nok denne sesongen også!

Kor likar du best å lese?

Aller best liker jeg å lese på verandaen. I år var sesongåpninga 4. april.

Her et bilde av godstolen i stua, både pledd og lesebriller er på plass. Og den boka jeg leser akkurat nå. Ellers er jeg avhengig av å lese på senga - selv om jeg pleier å sovne etter ca 5 minutter – og noe av det første jeg sjekker på hotellrommet er leselyset. (Man kan jo virkelig lure på om de fleste hoteller har som hovedoppgave å FORHINDRE lesning på senga, enten er det lampene som kaster lyset alle andre steder enn på boka eller så er det en skarp kant på sengegavelen som gnisser mot ryggen. )Når sykkelsesongen er over og jeg skal ta banen til jobben igjen har jeg alltid med en bok i veska i tilfelle jeg skulle være så heldig å finne en sitteplass på Østeråsbanen, noe som dessverre hører til sjeldenhetene. Oslo Sporveier, eller Ruter eller hvapokker dere kaller dere akkurat nå; hadde det vært for mye forlangt med litt flere avganger!

Kva for bok skulle du ønske kunne blitt filmatisert?

Ingen. Absolutt ingen. Jeg har tenkt og tenkt men kommer ikke på en eneste bok. Ellers kom jeg plutselig på at jeg har kommet med noen ganske bastante meninger om dette før.

Kva er favorittboka di?

Jippie! Det har jeg også skrevet om før. Hvis jeg MÅ ta fram én favorittbok tror jeg at det må bli Hvordan gikk det, fordi det var mitt første møte med Mummidalen. (Ser ellers i Aschehougkatalogen at denne klassikeren skal komme ut igjen, da forhåpentlig med hullene – i tilfelle for første gang på over 50 år. ) Jeg kommer til å følge denne utgivelsen med argusøyne, blant annet er jeg spent på billedgjengivelsen, og håper at dagens trykketeknikk ikke kødder det til!

Er det nokre bøker du ser fram til å lese dei neste månadene? Kva for bøker?

Tjaaaa. Jeg ser at Erlend Loe skal komme ut med en ny Kurt-bok. Håper den er like morsom som de andre, men det skal vel mye til at den slår Kurtby. Dessuten er jeg veldig spent på den nye serien av Mikael Engström; Kaspar, Atom- Ragnar og Gjeddekongen. Og så har jeg oppdaget at Arnfinn Kolerud kommer ut med en ny bok; denne gangen voksenbok. (Og forøvrig må jeg legge til at jeg ikke er overvettes begeistret for det formatet Samlaget og Cappelen Damm bruker på de elektroniske forlagskatalogene sine. Den samme elendigheta finner man hos Gyldendal. Den er ikke leselist-vennlig og dessuten har i hvert fall ikke jeg klart å finne ut hvordan det er mulig å kopiere en tekst fra katalogen til et word-dokument. Da er Aschehougs katalog i pdf-format langt mer å foretrekke. Men det er kanskje de færreste som må skrive lange bestillingslister slik som jeg må. ) Og så har jeg lyst til å lese ferdig Christianus Sextus av Johan Falkberget i den nærmeste framtid, har ett bind igjen. Og har også planer om å lese noen noveller av nasjonaldikteren over alle nasjonaldiktere før det fordømte jubileet er over.

Kva syns du er den finaste forsida på ei bok?

Godt spørsmål. Ellers har jo jeg som alle andre barne- og ungdomsbibliotekarer mang en gang ergret seg over ”teite” bokomslag som ødelegger for boka. Ikke nå lenger, siden jeg jobber i et digitalt bibliotek!

Egentlig liker jeg godt de typisk sobre franske bokomslagene helt uten bilder. Her et par eksempler. (I tilfelle noen lurer, nei, jeg har ikke lest dem!)

Så begynte jeg å lete febrilsk i min egen bokhylle
og synes at dette omslaget på boka Pölsan av Torgny Lindgren er virkelig vakkert. Regner med at dette maleriet er av Västerbottens skogar och sjöar - men - kanskje det ble litt FOR vakkert? Egentlig liker jeg litt mer "rølpete" bokomslag, som "butter litt". Så i dag velger jeg

omslaget på boka Sov du så diskar jag av Stig Claesson. Foran har vi en av forfatterens naivistiske tegninger av skogen og et par röda stugor.

Og så gjenstår det verste;

jeg skal sende ballen videre til 3 bloggere. For ikke lenge siden foretok jeg jo en grundig rundtagging, så jeg MÅ tagge noen på nytt. Men så vidt jeg kan se har akkurat DENNE boktagginga ennå ikke nådd fram til Sigrids utmerkede blogg. Og Ida kan jo også skrive om litt annet enn design for en gangs skyld. (Hei, Ida!). Det tredje offeret finner jeg utenfor landets grenser. Tjäna Marika! Hör du mej! Og med dette håper jeg nå at vi får spredd denne ”farsotten” litt videre enn bare i den norske bloggosfæren.

6 kommentarer:

Ida sa...

hmm... driv med designblogging eg altså. Jaja. ;)

elis lesebabbel sa...

Men så er det en fin blogg også, da :-)

HPL sa...

"Mercier & Camier" er slett ikke verst. Becketts versjon av Helan og Halvan.

elis lesebabbel sa...

Skal ta en titt på den. Kanskje den ikke er så vanskelig selv med mine begrensede franskkunnskaper.

Marika sa...

Jag har svarat på frågorna nu. Inga särskilt bra svar dock, eftersom de inte var så lätta att svara på.

elis lesebabbel sa...

Tackar tackar, Marika! Jeg synes at du har gjort det beste ut av disse spørsmålene jeg!