onsdag, august 25, 2010

It's a shame!

Midt i leseåret er tre veletablerte leseaksjoner i fare;

txt-aksjonen beregnet for ungdomsskolen; et fantastisk redskap for å fremme den gode ungdomsboka. Kan jo også legge til at selvfølgelig har NLB de fleste titlene ferdige på lyd! (I tillegg produserer vi pocketboka - med utdrag fra i alt 17 titler - for syns - og lesehemmede. Bare nevner det!) Vi som har vært i bransjen en stund veit jo også hvor forbausende lite de fleste norsklærere veit om ungdomslitteratur. Man kan trygt si at txt - aksjonen er et helt nødvendig tiltak hvis ikke hele ungdomslitteraturen skal gå til helvete!

I faresonen er også Bok til alle som er en annen tradisjonsrik aksjon rettet mot barneskolen. Alle landets 6. og 7. klassinger kan gå i bokhandelen og velge mellom 5 titler. (Og selvfølgelig har NLB gjort også disse tilgjengelige på lyd - og punktskrift . Derfor har ALLE muligheter til å velge seg en bok de kan lese selv).

Og til sist Ungdommens kritikerpris. Denne aksjonen er som kjent med på å fremme lesning av norsk samtidslitteratur i videregående skole.

”Alle” bekymrer seg over leseferdigheten blant barn og unge, og at det leses for lite, så – midt i det første nasjonale Leseåret – kan vi risikere et tre veletablerte leseaksjoner kan gå heden. Rett og slett en skam!Foreningen Les! jobber hardt og kreativt for å fremme lesningen her i landet. Gi dem arbeidsro!

Ellers kan jeg for facebookfolket gjøre oppmerksom på gruppa med det noe lange navnet ”Vi som vil bevare leselysten. Fortsatt statlig støtte til Aksjon tXt, Ungdommens Kritikerpris og Bok til alle!” (Og dermed har jeg i hvert fall funnet noe fornuftig å bruke dette ”sosiale mediet” til! Akkurat nå har vi 134 medlemmer. Gruppa ble oppretta på fredag. Når vi 1000 innen helga?

PS: Bare en liten ting Forenlingen les! Hvordan KLARER dere å lage så lange linker. Dessuten er sida deres er litt krøkkete, så kanskje smart med en opprydning snart!

5 kommentarer:

HPL sa...

OK, jeg skal ikke si noe til det du skriver, annet enn: THE SPINNERS!! Juhu!

Solgunn sa...

Nei, men i alle dager! Hæ, no e æ så forfær at æ må skrive på dialækt. Dæm har no ikke tænkt å ikke viderefør de hær gode læseaksjonan! Klikke mæ hærved inn på faceboookkkk!

elis lesebabbel sa...

Da er vel den 135. deg!

Solgunn sa...

Yes! - litt engelsk her nordfra nå :-)

elis lesebabbel sa...

Da kan jo du spre det til dine fb-venner. Så når vi kanskje 1000 til helga ha ha!