torsdag, mai 28, 2009

Se, jeg drysser!

I går kveld sivet plutselig opp i mitt hode bruddstykker av noe jeg husket fra en bok jeg har vært borti i en litt fjern fortid. Og det jeg husket var dette:
”eg drysser”
Og så begynte jeg å scanne huet mitt på beste bibliotekarvis. Kunne det være Sissel Bjugn? Kunne det være Hans Sande? Eller Jon Fosse, kanskje. (Nei, det var jeg sikker på. Hundemanuskripta var det ikke). Arnt Birkedal, da? Folkens! Et sant MARERITT for oss bibliotekarer.

Men SÅ fikk jeg en lys idé! Hva med å prøve Nasjonalbibliotekets nyvinning Bokhylla.no?
  • Et søk på ”drysser” fikk vel mange treff.
  • ”eg drysser” Sorry : Ingen treff for søket: '"eg drysser"'
  • KUNNE boka ha vært på bokmål likevel? OK, da! Jeg får prøve meg på ”Jeg drysser”! Voila! Jeg FANT boka. Det er denne! Hund får besøk av Cecilie Løveid og Marek Woloszyn, Gyldendal 1992. En HERLIG bok. Og man kan altså BLA i boka. (Jeg sier det med en gang, tilgjengelighet for alle på nett gjelder ikke her.)
...Nei! Kom! Skal vi ule sammen? Det er farlig! skriker Sofie og Emilie i munnen p?? hverandre Ta imot meg! Se, jeg drysser! (????????????) ?? Gyldendal Norsk Forlag A/S 1992 Omslag og illustrasjoner: Marek Woloszyn ISBN 82...
En annen bok jeg fikk fram da jeg søkte ”jeg drysser” var Harry Potter og de vises stein.
..hun var desperat etter å bevise at hun ikke var et kålhode. «Potter!» sa Slur plutselig. «Hva får jeg hvis jeg drysser pul verisert asfodelus-rot oppi et avkok av malurt? » Pulverisert hvaforno-rot oppi et avkok av hva da? Harry skot...
Som kjent er Harry Potterbøkene ganske omfangsrike, i motsetning til Løveid og Mareks bok, så for å slippe å bla gjennom hele boka : på hvilken side står denne frasen? Jeg klikker på tittelen : men sorry! "IKKE TILGANG".

Lettere desperat nå klikker jeg på tittelen under; Engelen på det sjuende trinn. Heller ikke her er det noen tilgang. Antakelig fordi de er utenlandske.

Derimot hadde jeg hellet med meg med hensyn til Dikt i samling av Georg Johannesen.
..fugl Fredag Jeg gjør steinen til lærer for min sønn: Uforanderlig er jorden Jeg lærer min datter å ligge med hoggorm Jeg drysser DDT over min mor Jeg gir rotten hemmelige tenner Jeg lærer bjørnen å skjule labbene Jeg lærer tyven å skjule tyvegodset: Legg...
Hvis vi er litt tålmodige nå så kommer snart boka opp. Og – så kan man klikke på det gule bokmerket. Der har vi diktet!
Jeg drysser DDT over min mor
Jeg gir rotten hemmelige tenner
Jeg lærer bjørnen å skjule labbene
(Fra diktet Hvileuke)

At sidene er litt treige nå betyr sikkert at det er flere enn meg som vil teste ut disse sidene!

Takk og PRIS at Løveid og Woloszyns bok kom ut på 1990 – tallet! Ellers hadde jeg aldri fått fred i min sjel!

På tide å ta seg en joggetur. Tenker at svetten vil DRYSSE rundt meg. Eller : jeg drysser svette! Eller : enda bedre : jeg drysser!

3 kommentarer:

Tonita sa...

Jeg er så sum at jeg blir dritsur når jeg ivrig, glad, oppløftet søker i bokhylla og får "Ikke tilgang".

Det har da ikke noen hensikt å erte oss på den måten. Ja, de har digitalisert,- men nei du, du får ikke tilgang - ja for det er vel noen som får tilgang? De som sitter innenfor granittveggene på Solli plass kanskje. Men de trenger ikke få tilgang elektronisk, for de har boka der fra før.

Ikke tilgang - jeg fnyser.

Jeg har fnyst i mail til NB også, - men uten at noen har giddet svare.

Tonita sa...

- Jeg er dum, ikke "sum", - men fingrene er ikke alltid "med" meg.

elis lesebabbel sa...

Skjønte det! Nei hva skal man si om hele dette nettstedet? Og har de ikke rettighetene så kan de vel i hvert fall opplyse oss om sidetallet!