mandag, april 13, 2009

Nye forsetter

Påska er over og det er på tide å lese litt barne- og ungdomsbøker igjen. Bunken står formelig og hopper på nattbordet! Som de som har fulgt med på denne bloggen en stund sikkert har oppdaget, noen ganger kan de bøkene jeg blogger om få særdeles dårlig omtale, på grensa til slakt. Og det er jeg i min fulle rett til å gjøre (slakte) i ytringsfrihetens navn.

Men – det er sikkert ikke så lett å skrive bok. Og man må jo regne av at forfatter og forlag har et genuint ønske eller i hvert fall forhåpninger om å levere godt håndverk. Bortsett fra en forfatter som faktisk er i mot bøker med ”litterær kvalitet”. Noe han har blitt innvilget 3 sider av siste Bok og Bibliotek til å fortelle oss.

Så heretter har jeg fromme forsetter om - i tråd med det noe forslitte ordtaket ”alle gode ting er tre” – å prøve å finne minst tre gode ting å si om hver bok jeg blogger om. Minst tre ting! Det er det minste jeg kan gjøre. May the force be with me!

PS: nei jeg har ikke nattbord. Men en hylle. Men det var ikke akkurat det som var det esensielle nå. Hvis jeg en gang skulle bli spurt hvilke bøker jeg har på nattbordet mitt skal i hvert fall ikke jeg behøve å dumme meg ut. Eller spør meg hva jeg har i veska!

PS 2 : Egentlig har jeg ikke veske. Jeg går med sekk. Og jeg har alltid minst en bok med meg.

PS 3: Det hadde Emma Goldman også. Minst en bok. I tilfelle hun skulle bli arrestert. Sannsynligheten for akkurat det er vel noe mindre i mitt tilfelle.

PS 4 : Lurer litt på hvilke bøker Emma Goldman hadde i veska si? Neppe mer eller mindre gode barne- og ungdomsbøker. Hadde hun bare politisk litteratur eller foretrakk hun å lese skjønnlitteratur når hun satt i arresten?

PS 5 : Leste hun høyt for sine medfanger? Slik som førstereisegutten i romanen Den siste viking av Johan Bojer måtte gjøre. Han hadde vært på et bibliotek for første gang i sitt liv og hadde tenkt å sitte for seg selv og kose seg med ”fangsten”. Men den gang ei. Han måtte værsågod å lese høyt for resten av mannskapet. Bjørnstjerne Bjørnson så vidt jeg husker. Den siste viking står for resten på min liste over bøker jeg skal lese om igjen en gang. Tror ikke at jeg skal få problemer med å finne ”minst tre gode ting” å si om den boka.

PS 6 : Andre fine skildringer av høytlesning kan man finne i Det mørke lyset av Mette Newth. Her leser Tora høyt for de andre spedalske på St. Jørgens Hospital i Bergen under første halvdel av 1800-tallet. Så vidt jeg husker var det blant annet fra Gullivers reiser.

PS 7 : Og apropos høytlesning : regner med at noen vil trekke fram Cornelia Funkes triologi (wikipedia : på tide å oppdatere)også. Ser ut som at filmen basert på den første boka ikke har helt vellykka. Men slik er det jo (nesten) alltid : boka er bedre!

PS 8 : Prøver å lure fram noen andre skildringer av høytlesningens magi fra underbevisstheten men kommer ikke på noen akkurat nå! Noen andre som gjør?

PS 9 : tilbake til det denne bloggposten egentlig handler om : 3 gode forsetter, eller rettere sagt forsettet om å finne minst 3 gode ting å si bøkene jeg blogger om. Første bok blir denne. Den forrige boka av samme forfatter klarte jeg ikke å skrive noe fornuftig om. Bedre lykke denne gang altså! Skal bare lese den først.

4 kommentarer:

Ida sa...

Du fant ut kven eg var ja :P hehe Blir kjekt å komme til dokke. :)

elis lesebabbel sa...

Ja og jeg tror du vil få en lærerik praksis hos oss. Skikkelig digitale greier!

Elin sa...

Hvor mange PSer er rekord, Eli? 9 var ikke verst! ;-)

elis lesebabbel sa...

Elin.
Det kan være denne:
http://elislesebabbel.blogspot.com/2007/05/tilbakeskuende.html