lørdag, april 18, 2009

Et bilde sier mer enn tusen ord ... eller???

Vi gratulerer Kristiansund folkebibliotek med nye websider. Blikkfanget er altså et todelt bilde, på høyre side et tastatur som antakelig skal illudere at biblioteket er bare et tastetrykk unna og til venstre en småbarnsfamilie bestående av mamma, pappa og ett barn. En etnisk hvit kjærnefamilie. De sitter og ser på baksida av en billedbok (?) som det nesten kan se ut som at de har kjøpt på nærmeste kiosk. (?!) Fotografiet kunne like gjerne vært en reklame for tja... la oss si vaskemidler, feriereiser, legesenter eller et menighetsblad for den delen. (Ikke for å være infam nå altså, men bildet ga meg assosiasjoner til denne websida. Minus lydfila. Bare skru av lyden, den vil garantert gjøre deg på dårlig humør.)

Nei, det er ikke NOE gæernt med småbarnsfamilier, men hvor mange av lånerne vil egentlig identifisere seg med disse pene menneskene på forsida. Altså bortsett fra småbarnsfamilier. (Regner med at Kristiansund har en like sammensatt befolkning som resten av landet). Men - jeg tviler jo ikke på at alle egentlig er like velkomne til biblioteket uavhengig av sivil status, etnisk opphav, nasjonalitet, religion, alder eller seksuell legning.

Så klikker jeg på Barn og ungdom og får fram et foto av en eldre mann og ei jente under skolealder som muligens er barnebarnet. (Hvis det ikke er en ”bestefar” på SFO). Sammen koser de seg med noe som ser ut til å være en billedbok. Riktig idyllisk. Hvem appellerer dette bildet til? I hvert fall ikke ungdommen. Nå skal det i rettferdighetens navn sies at nettsidene er helt nye og med all sannsynlighet ikke ferdige. Så jeg regner med at ungdomssidene blir mer spenstig etter hvert.

Om JEG har noen bedre forslag til bilder? Godt spørsmål!
 • Ugle? (DÅRLIG idé!)
 • Bøker? NEI!
 • Bilde av biblioteket? TJAAA, ikke så spenstig det heller kanskje...
 • Middelaldrende damer da? Som er den gruppa som leser mest hvis jeg ikke har misforstått helt. STØNN!! Nei det var VIRKELIG en dårlig idé.
 • Enn menn da? For å prøve å lokke mannfolka til biblioteket?
 • Glade barn? Og hvilken alder da, da?
 • Ungdom, da? Gothere kanskje? Eller ... nei jeg stopper der for ikke å røpe hvor lite inne jeg er i dagens kleskoder blant ungdommen.
 • Hunder? Bikkja til biblioteksjefen kanskje?
 • Hester?
 • Katter?
 • Blomster?
 • Eventyrfigurer?
 • En pegasus da? (Skikkelig banalt, ja! )
 • Eller bilder fra den siste personalfesten? (Ja DET hadde vel tatt seg ut!)
Nei, det ER ikke lett, men synes altså ikke at dette firmaet har funnet noen god løsning.

Et annet bibliotek som har fått nye websider (og nye lokaler) er Drammen bibliotek. Eller Drammensbiblioteket som det litt fancy heter. Her er ikke bildene dominerende og de som er, er av biblioteket. Litt opplysende altså. Kan jo ta med Tønsberg og Nøtterøy bibliotek også før jeg gir meg. Her er det også bare et bilde av selve biblioteket på forsida. (Bortsett fra den litt morsomme illustrasjonen til allsangkvelden.) Her fra barneavdelingen med bilde av det mest populære(?) møbelet. Kanskje vi skal ta med Stavanger bibliotek også? Som ser ut til å bruke varierende illustrasjoner med relevans til tekstene. (Litt mye bøker og datamuser på side 2 kanskje). Ikke særlig originalt eller spenstig noe av dette heller.

Og NLB da? Ja, herregud! MEN folkens! Snart får vi også nye websider, så dere kan godt vente med å kritisere dem til da! Mye kommer til å forandres men det som er helt sikkert er at den dumme dama med høretelefonene skal vekk. Bare DET dere! (Nei, det er vel ikke helt comme il faut å kritisere sin egen arbeidsplass i full offentlighet, men dama jobber ikke hos oss!).

Apropos det : ett forslag HADDE faktisk vært å ha et gruppebilde av de ansatte på forsida, hvor alle legger godviljen til og prøver å se litt blide og imøtekommende ut. (Kanskje smart å unngå tida like etter at lønnsforhandlingene er unnagjort.) Vi bibliotekfolk er da ikke så mye styggere enn folk flest!

Før vi slutter for i dag:
 • Apropos Drammensbiblioteket : De er på facebook. Der er NLB også. Men mens Drammensbiblioteket har 116 venner har NLB til nå fått 71. (Og FOR noen venner. ) En gang skal jeg muligens blogge om bibliotek på facebook.
 • En annen ting som jeg kanskje kommer tilbake til en gang er sidene for Barn og ungdom i bibliotekene.
 • Har jeg INGENTING positivt å si om Kristiansund folkebiblioteks nye websider? Jo da, men nå var det altså bilder det gjaldt.
 • Og HELT til slutt : noe som absolutt IKKE har med temaet for denne bloggposten å gjøre : dere som synes at det er FOR galt at Drammensbiblioteket pr. i dag har 35 flere venner enn oss på Facebook. Vi tar så gjerne imot flere!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hva med å ha bilder av nye bøker/CDer/DVDer osv på forsiden? Løpende oppdatert, selvsagt. Og klikkbart - rett til posten i katalogen.

Det trenger jo ikke være nyheter heller, det kunne vært et tilfeldig utvalg, eller anbefalinger fra begge sider av skranken.

Det kan være en teknisk utfordring, kanskje, men hvis systemene våre ikke gir oss den funksjonaliteten vi synes vi trenger er det kanskje på tide å se seg om etter nye systemer?

elis lesebabbel sa...

Det kunne ha vært en god idé! Da blir det mer dynamisk i hvert fall.

Over til noe annet, det der med at brukerne enkelt kan komme med tilbakemeldinger er litt gøy! Slik det faktisk er mulig på disse websidene.

Det vil jeg også ha!