tirsdag, februar 18, 2014

Og DERR kom katta ut av sekken!

Og da skjønner vel alle som har fulgt med på denne bloggen en stund at det er Nominasjoner til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur utgitt i 2013 det skal handle om.

Disse bøkene er nominert til Litteraturprisen:
 • Hyperpubertet av Vera Micaelsen
 • Så vakker du er av Brynjulf Jung Tjønn
 • Brune av Håkon Øvreås

Av disse tre er bare Jung Tjønns av mine favoritter.

Ellers heiet jo jeg også på
 • Øynene på veien, hendene på rattet av Hans Petter Laberg og
 • Blå øger kan isje lyge av Hans Sande
 • Det blir pinlig uansett av Bjørn Sortland og Tyra Teodora Tronstad
 • Muligens også Stille, stille, stille av Synne Sun Løes
 • Fluesommer av Arne Svingen, den eneste barneboka på min liste
Så feil kan man altså ta.

Og debutanter da?
Jeg hadde ett forslag men den var ikke blant nominerte, som var:

 • Bian Shen av Torbjørn Øverland Amundsen
 • Odinsbarn av Siri Pettersen
 • Spranget av Heidi Sævareid
Den første av disse ga jeg opp, den andre sleit jeg meg igjennom, i hvert fall mesteparten ( alle denne bloggens lesere veit jo hva JEG synes om fantasy, men dette var jo av de bedre norske på en god stund, det skal da heller ikke så mye til) og Spranget er en helt OK ungdomsbok om hvordan en kristen sekt holder grepet om sine medlemmer, og om ei ung jentes kamp for å frigjøre seg. Heier på den.

Jeg burde kanskje ha uttalt meg om de andre prisene også, men synes det er vanskelig å velge den beste illustratøren. Av faktabøkene holder jeg en knapp på fjellreven.

Den tradisjonelle prisutdelinga er 6 mars i år, og da kan jeg jo allerede nå forberede forsamlinga på at dette blir uten meg. Derfor må den faste bloggposten med amatøraktige bilder om denne begivenheten utebli i år. Dette fordi vi skal ha et heldags strategiogplanleggingsogblablablamøte på jobben denne dagen. Så i år går jeg glipp av BÅDE talen til vår nye kulturminister og gratis børst. Og jeg som var SÅ spent på hvilke barnebøker hun leste for unga sine og hvor viktig hun synes det er med barnelitteratur og bla bla bla. Regner derimot med at hun kommer til å legge mindre vekt på kuttene i innkjøpsordninga, derav hele 18 prosent på sakprosa for barn.

Siden jeg også blir forhindret fra å fotografere vår nye kulturminister får vi nøye oss med dette fotografiet, tilfeldig valgt fra nettet. 

PS: Nei, det er ikke noe gæernt ned strategiogplanleggingsogblablablamøter. Det var bare timingen. 

3 kommentarer:

Synne sa...

Takk for tipset! Artig å ha lest flere av disse. Likte alle de nominerte til debutant-prisen. Og den nominerte bildebokserien har jeg nettopp blogget om:)
Må arrestere deg på det du skriver om Spranget; det er ikke snakk om en kristen "sekt" men et miljø som kunne vært pinsebevegelsen. Det var der Sævareid hentet inspirasjonen.

elis lesebabbel sa...

OK Synne. Har litt mangelfulle kunnskaper her. Så pinsebevegelsen er ikke sekt altså. Men kanskje en så klat karismatisk bevegelse???

elis lesebabbel sa...

Fankern da! Mente jo "så kalt"!