onsdag, mai 29, 2013

Og de nominerte ble ...

Nominasjonene til verdenshistoriens første nordiske barne- og ungdomslitteraturpris er kunngjort i dag. Og det har ikke akkurat gått upåakta hen – i hvert fall ikke i barne- og ungdomslitteraturkretser. Facebook har nesten kokt over! Og det skulle da også bare mangle. Endelig har Nordisk kulturråd fått samlet seg til å opprette en nordisk pris også for litteratur for barn og ungdom!

Dette er en pris som burde henge høyt og med bare to kandidater fra hvert land forventer man the top of the tops.

For Norge er Inn i elden av Aina Basso og Fallteknikk av Inga H Sætre nominert. Den siste fikk Kulturdepartementets tegnseriepris i 2011 og dessuten Brageprisen samme år. Inn i elden ble nominert til Brageprisens klasse for ungdomslitteratur i 2012 og dessuten til Kulturdepartementets litteraturpris uten å nå helt opp der heller.

Utmerkede bøker begge to. Regner med at det spratt noen sjampanjekorker i været i et par forlagshus i dag. Så man kan trygt si at juryen har gjort et hederlig valg, selv om det jo blei litt rabalder rundt omstendighetene for utnevnelse av juryen.

Som jeg har vært inne på noen ganger før er det jo kul umulig å presse billedbøker, barnebøker, ungdomsbøker og nå også tegneserier i en og samme klasse. Og som jeg også har vært inne på : det er mye vanskeligere å finne en riktig god barnebok enn det er å finne gode ungdomsbøker. Antakelig fordi forfatteren må ”adaptere” stoffet mer enn i ungdomsboka. Av fjorårets mest toppe bøker ville jeg holdt en knapp på fjorårets prisvinner Arne Svingens Sangen om en brukket nese, en bok som beveger seg aldri så lite grann på sida av det helt realistiske samtidig som personene overbeviser litterært. Den måten han behandler et vanskelig tema ( foreldres alkoholbruk etc) er imponerende og har faktisk et lite snev av magi som man finner i veldig få barnebøker. (På grunn av denne forsømmelsen blir derfor Arne Svingen den eneste forfatteren som får et eget emneord på denne bloggposten.)

For å si det med Ollie Nightinggale: may the best man ( eller - i denne sammenhengen - kvinne) win.  

EDIT litt seinere: etter at jeg plutselig kom på at det var Linn Sunne som fikk Brageprisen i fjor  og jeg dermed oppdaget at den ene nominerte faktisk kom ut i 2011 og jeg derfor måtte gjøre noen nødvendige rettelser kan man jo lure litt på om det også er andre bøker enn Svingens jeg ville fremhevet av de aller ypperste fra den siste to-årsperioden, men siden klokka begynner å nærme seg farlig nær leggetid får det heller bli en annen gang. 


Ingen kommentarer: