onsdag, februar 27, 2013

Hjelp! Enda flere serier

Serier i barne- og ungdomslitteraturen har vært en del omtalt i det siste, nær sagt både her og der.  I starten av min karriere som barne- og ungdomsbibliotekar var serier fæle greier. Da var det Hardyguttene og Frk detektiv og annen styggedom fra Stratemeyer-syndikatet det dreide seg om. Disse hadde fast plass i 0-samlinga på Deichman og var fy fy. Siden har det kommet stadig flere serier, og noen holder god litterær kvalitet. Så den tida da det var likhetstegn mellom serier og dårlig litteratur er forbi.

Noen serier vil som kjent ingen ende ta, som for eksempel Svein og Rotta-bøkene, Dr Proktor, Lasse-Majas detektivbyrå, Små søte løgnere etc etc. Og så har det jo kommet et utall med trilogier, ikke minst innen fantasy; fra noen ganske gode til det helt elendige.

Uten å ha gjort noen undersøkelser virker det som de serieløse bøkene blir færre og færre. Fra vår (NLBs) synsvinkel begynner dette å bli problematisk, siden bokbudsjettet blir bundet i alle disse pokkers seriene. Vi kan jo ikke bare plutselig avslutte en serie, liksom! Regner med at også andre bibliotek begynner å føle det økonomiske presset, ikke minst i disse tider hvor bibliotekbudsjettene bare synker og synker.

Under enda noen nye serier:

FOTBALL

Fotballfeber av Ronny Solvik Engebretsen er første bok i en serie som heter Kristoffer Blink. Helten er Kristoffer, en gutt på 11 år, med forballtalent på linje med Zidane, Ronaldo og Rooney. Han flytter til en mindre by, i et område som kalles Gammelsiden. På Nysiden er det pent og strøkent og på Gammelsiden noe mer forsoffent. Selvfølgelig er det rivalisering også mellom de to fotballagene for gutter 11 år, som altså befinner seg på hver sin side av denne byen. Treneren for Kristoffers lag er mest interessert i korps og skjønner lite av fotball, og laget er elendig.

Så vil ordføreren ( forøvrig faren til en bølle av en midtbanespiller på Nysidens lag) gjøre om fotballbanen på Gammelsiden til søppelplass, men går med på et veddemål. Hvis Gammelsiden klarer å vinne over Nysida i fotball blir det ingen søppelplass. Mye å ordne opp i for vår helt altså, og hvordan DET går kan dere jo tenke dere sjæl.

Forfatteren har tatt seg en del friheter, for eksempel i forhold til regler i kommunepolitikken. Heller ikke på andre måter er dette særlig sannsynlig, og personskildringene er temmelig svart-hvitt. Forfatteren briljerer heller ikke språklig og intrigen er tynn.

John Arne Riise er derimot ikke enig, som det skrevet står på blurben på omslaget:
”Super bok for alle som drømmer om å bli fotballstjerne!”

Heldigvis finnes det bedre fotballserier, selv om ingen av dagens fotballbøker som når opp til Max Lundgrens 11-mann fra 70-tallet som Sverre Henmo skriver så briljant om her. 

DETEKTIVER

Da er den nye serien Detektivbyrå kr 2 av Jørn Lier Horst, politimann og forfatter, mer veldreid. Denne gangen henvender han seg til yngre barn. Det er allerede kommet ut to bøker i denne serien i år, så dette er noe forlaget har tro på. Heltene er en jente og en gutt, kan kanskje være 10 år, og hunden Åtto. Handlinga er fra et lite fiktivt sted, hvor idyllen råder, då bortsett fra i én skikkelig skummel bakgate. Jeg har lest Operasjon Tordensky, hvor byrået ordner greit opp i diverse tyverier av blant annet varebil, gjær, sukker, einebærbusker etc. Bøkene minner ikke så rent lite om den småkoselige og akkurat passe spennende serien LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark (i denne serien er det i skrivende stund kommet ut 21 bøker på norsk). Det er også naturlig å sammenlikne med Sommervikserien av Linn T Sunne, hvor det er mer liv i personsskildringene. Tilbake til Detektivbyrå 2. Fortellingen får god drahjelp i fargerike illustrasjoner på hvert eneste oppslag.

VENNINNEINTRIGER

Sprekkehemmeligheter av Anneli Klepp
er så vidt jeg kan se første bok i en ny serie som heter Lines verden. Målgruppa er noenlunde den samme som Lier Horst bok, unge lesere i småskolen som trenger lesetrening. Da bortsett fra at Klepps bok med all sannsynlighet appellerer mest til jenter. Temaet er velkjent; venninneintriger, styrkeforhold i venninnegruppa, hva ekte vennskap er, å tørre å gå sine egne veier og finne nye venner. Etc. Også i denne boka spiller en hund en vesentlig rolle i handlinga. Forfatteren tilfører ikke noe nytt til temaet men en helt grei fortelling om en sterk jente.

Ingen kommentarer: