onsdag, oktober 31, 2012

Den vanskelige puberteten

I ”Den sommeren pappa ble homo” av Endre Lund Eriksen møter vi Arvidsjaur 13 år. Han ferierer sammen med sin far og en sprengkåt hund ved navn Waldo i en campingvogn. Moren har forlatt dem med pilatestreneren, som far og sønn raskt døper Pontius Pilates. Ha ha litt morsom det, da! Så møter faren ( en litt artig forsoffen akademikertype) en mann, og man kan jo tenke seg hvordan sønnen reagerer.
”Jeg har ingenting imot homser. Jeg synes ikke det skal være forbudt eller noe. Jeg synes at alle som vil, skal få være homo så mye de orker.” 
 Og legger til: 
”(Bare de holder seg unna meg.)” (s 20)
 Med i handlinga er også Indiane, ett år yngre, datter til tidligere omtalte mann. 
”Vi må få dem fra hverandre. Å ha en pappa som er homo er greit, men en pappa som er homo med faren din ... ” s 43 
Indiane, som er oppvokst med to fedre, blir det nødvendig korrektivet og forfatterens talerør i denne boka. Egentlig litt genialt gjort.

En del av handlinga går med på å spionere på fedrene for å sabotere romansen, og Arvid henger over faren som en klegg. Akkurat det grenset til å bli litt masete på denne leseren. Men det boka handler like mye om er Arvids redsel for å forlate barndommen. Mens den mer utviklede kameraten Frank for lengst er på full fart inn i puberteten synes Arvid at dette er skumle saker. 
”Sånn går det når gutter kommer i puberteten. Jeg kan ikke si jeg gleder meg” (s 83) 
Og her tror jeg en god del gutter vil kjenne seg igjen. Andre gode bøker som handler om det samme er I går var i dag i morgen av Klaus Hagerup. Aschehoug 1992. Jeg vi også ta fram den ( til tider) vanvittig morsomme Supergutt av Per Knutsen (Cappelen 1996) som blant annet handler om det der med å få hår på tissen.

Også i Lund Eriksens bok er det en god del situasjonskomikk og et artig persongalleri, med et til tider ganske høyt partynivå. Som vanlig er forfatteren muntlig og fin i stilen, og jegpersonen er en trivelig kar. Få også med dere denne morsomme bloggposten fra ungdomsbøker.no hvor forfatteren forteller om bokas tilblivelse.

Ingen kommentarer: