fredag, september 21, 2012

Do the right thing!

Bokhøsten er over oss, og pliktlesinga går så det suser. Noen ganger en ren fornøyelse, andre ganger ikke. Nok om det.

I det siste har jeg pløyd meg gjennom et par skikkelige mursteiner. Den ene er Playground av 50 Cent. Ja, du leser riktig. Det er faktisk rapperen himself som skal ha skrevet denne boka for å gi sin egen sønn riktige holdninger. Boka har også en medforfatter.

Hvorfor boka ikke har fått norsk tittel kan man jo lure på, men ellers er det ikke noe gæernt med oversettelsen. Hovedpersonen / jegfortelleren i boka er Butterball, 13 år gammel. Boka starter med at han sitter hos psykologen og forteller hvorfor han brutalt slo ned klassekameraten Maurice. De stadig gjentagende samtalene med psykologen ( som han selvfølgelig får et mer positivt forhold til etter hvert uten at det skulle være nødvendig å legge ut noen spoilervarsel) fungerer som et godt litterært grep. Det er altså ikke noen mønstergutt vi har med å gjøre, men sammenliknet med 50 Cents egen oppvekst er det peanuts.

Moren har tatt med seg sønnen og flyttet fra faren og gutten har ( som det burde framgå av ovenstående) tilpasningsvansker. I starten er han ganske negativ til psykologen, han føler seg sveket av moren og ser opp til faren. Han har problemer med skolekameratene og blir utsatt for mobbing.

Bokas er ganske spennende, det skjer noe hele tida, men bokas sterkeste side er den gode fortellerstemmen, optimismen (tross alle odds) og varmen. Kanskje Butterball litt fort forsoner seg med sin oppdagelse av hva slags drittsekk faren egentlig er, men la oss ikke henge oss opp i bagateller. Jeg kan vel røpe at mye tyder på at det skal gå bra med vår antihelt, han viser seg å ha mange gode sider og talenter å spille på.

Dessuten er 50 cent mer positiv til lesbisk samliv enn man kanskje kunne tro. Gangstarappere er bedre enn sitt rykte. I hvert fall 50 cent. Boka er kanskje litt i tykkeste laget for de leseutrente ( over 300 sider) men det er god avstand mellom linjene og mye luft. Rett og slett en god ungdomsbok!

PS: Den andre mursteinen kommer jeg tilbake til!

Ingen kommentarer: