torsdag, september 06, 2012

Gutter. 3.

Hovedpersonen i Taus av Harald Nortun er Kai, rundt 12 år. Han gjør alt han kan for å unngå å snakke. Det gjør neppe tingene noe bedre at han går i skolens mest bråkete klasse. Han er asosial og vil ikke delta i klassefester eller skoleturer. Klassekameratene blir provosert av tausheten og noen ganger går de over streken, ved en anledning temmelig brutalt. Læreren når heller ikke fram. Jeg skal være forsiktig med å sette noen diagnose på en romanfigur men alt tyder på at han lider av en depresjon. Han unner seg ingen gleder og vil heller ikke å be om noe hvor mye han enn ønsker seg det. Ganske triste greier med andre ord.

Han liker ingen, heller ikke familien sin. Faren er en ganske firkanta og ufølsom type, moren gjør så godt hun kan. Storebroren er ikke spesielt snill. Et vendepunkt kommer når Anja, en jevnaldrende jente som er en helt annen type enn Kai, flytter til stedet. Sammen med henne og moren hennes klarer han å slappe av. Anja og moren blir sett litt skjevt på i bygda, uten at det kommer klart fram hvorfor. Muligens for å vise at dette er et noe innskrenket bygdemiljø? Anja skal begynne i Kais klasse. Og hvordan kommer det til å gå?

Jeg klarer ikke å få tak på hovedpersonen og det er faktisk også litt vanskelig å få sympati for ham. Kanskje fordi personsskildringa ikke er levende nok. Jeg skjønner heller ikke hvorfor han er så til de grader uvillig til å si noe som helst, om det så bare er å komme med en enkel saksopplysning.

Jeg lurer også litt på hvordan målgruppa vil ta i mot denne boka. Det er ingenting som forklarer hvorfor han har disse problemene, og boka viser ingen vei ut av dem.
”Han er skuffet over seg selv fordi han ikke kan forklare hvorfor han er slik han er. Han har en hemmelighet han ikke aner hva er” s. 151.
Boka mangler humor og har heller ikke mye varme, noe som kanskje kunne ha gitt leseren litt hvile i all elendigheten. Dessuten blir det litt mye gjentakelser og boka burde nok ha vært kutta noe ned.

Men det skal forfatteren ha; det er ikke ofte man får lese om en kalvefødsel i barnelitteraturen. (Det er Kai og storebroren som må til pers.) Ikke akkurat munter lesning det heller.

Taus er Harald Nortuns andre barnebok.

Ingen kommentarer: