fredag, mars 16, 2012

Lampa er tent

Heromdagen fikk jeg en nett liten sak fra NBU i postkassa. Det var intet mindre enn førsteutgaven av en skriftserie om barne- og ungdomslitteratur med tittelen BU1201. Utstyr og layout er så stilig at selv ikke jeg fikk meg til å lage eselører. Det er da heller ikke nødvendig siden omslaget har klaffer hvis det er behov for å bokmerke. Heftet er illustrert av Øyvind Torseter.

Det er tre bidragsytere;
  • Gro Dahle skriver om barnediktpoetikk,
  • Ragnar Hovland bidrar med et dikt, men spesielt glad ble jeg for bidraget av
  • Tor Eystein Øverås, hvor han skriver svært personlig om Sissel Solbjørg Bjugn og hennes tolv bøker for barn.
Tittelen på artikkelen er Lampa er tent, dette sikter til at en god del av Sissel Solbjørg Bjugns litterære produksjon er viet gruvedrift. Artikkelen begynner med at Tor Eystein Øverås nettopp har tatt avskjed med forfatteren som døde på regionssykehuset i Tromsø i sommer.

Øverås innrømmer at han ikke hadde lest alle barnebøkene hennes, før han skriver denne artikkelen. Han konkluderer blant annet med at bøkene har gitt ham forståelse for de dagligdagse ting i hverdagen. Jeg kommer etter hvert tilbake til noen bøker av Sissel Solbjørg Bjugn, siden jeg ble så inspirert at jeg nok en gang tok heisen opp til barnebokinstituttet før alle bøkene der blir flytta... eller glem det. Det er bare FOR trist! (Fri og bevaremeg for no' vrøvl!) )

Tilbake til SSB. Og nå - TAAARATTTATAAA - er det endelig på tide å avsløre... De som har fulgt med på bloggen en stund veit jo hvor nysgjerrig jeg ble på hvem som sto bak den fantastiske boka ”Foten veit” som kom ut for et par år siden. Jeg gjettet jo både på den ene og den andre. (OK, nå HAR jeg visst det en stund, i starten med streng beskjed om å holde kjeft. Nei, jeg røper ikke kilden.) Men det har vært offisielt en stund nå, og i Øverås artikkel står det svart på hvitt. Det var altså Sissel Solbjørg Bjugn. Øverås skriver også at dette er den eneste barneboka hun skriver i jeg – person. Hvorfor hun ville være anonym? Nei, DET gidder jeg ikke å spekulere over.

Til slutt må jeg jo bare gratulere NBU med denne nysatsningen! Dette første heftet lover i hvert fall godt for framtida. Og så må jeg jo benytte anledningen til nok en gang å takke fordi jeg var en av de utvalgte – på grunn av den prisen som faenveithvorforjegfikk – som fikk denne uhyre delikate publikasjonen i postkassa!

PS: For dem som ble grønne av misunnelse nå: heftet kan bestilles av sekretariatet@nbuforfattere.no Prisen er 120 kroner. Hefte er også til salgs på Tronsmo bokhandel i Oslo og Norli i Bergen.

Ingen kommentarer: