fredag, mars 02, 2012

De unges forbund har talt

I går var jeg på arkiveringskurs på jobben sammen med mine kolleger. Siden dette kurset foregikk samme dag Ungdommens kritikerpris skulle deles ut hadde jeg litt sånn (mer eller mindre diskret) også oppe en fane for å følge med på Les! twitterstrøm. Spenningen var som å ta og føle på.

Regner jo med at de fleste nå har fått med seg at det ble Gjennom natten av Stig Sæterbakken som vant. Da jeg for en stund siden skulle tippe hvilke vinnersjanser akkurat den boka hadde, skrev jeg blant annet følgende:
” Jeg tror nok at mange vil slite med Sæterbakkens bok. Selv om temaet – unge mennesker som tar livet av seg - kan engasjere tror jeg spesielt de vil finne kapitlene om samlivet mellom to middelaldrende mennesker uinteressant. Dessuten er boka heller ikke på andre måter lett tilgjengelig. Tror nok at denne boka vil kreve en del av norsklæreren.”(Rødme, rødme.)
I Jurybegrunnelsen skriver ungdommen blant annet at Gjennom natten er
  • ”en sterk bok som lærer en om livets verdier”
  • ”det virker som at de (ordene) er håndplukket og perfekt plassert. ”
  • ”Boken er både realistisk og til tider uvirkelig. Men nettopp dette uvirkelige fenget elevene og juryen, ettersom vi kjenner oss igjen i en uvirkelig verden.”
Note to self: ALDRI undervurder ungdommen! ( Og akkurat det kan for resten enkelte andre
også tenke på .) Jeg for min del er bare mer enn noensinne overbevist om at Ungdommens kritikerpris er et prima for ikke å si uunnværlig konsept, som er kommet for å bli.

Jeg siterer fra Les! twitterstrøm igjen:
”Også overhørt fra juryklasse: - Det handler om kjærlighet, ikke sant. Gutt (17) som har Espedal som favoritt”
”Overhørt fra elever i juryklasse: - "Hest er best!" og "Jimmen for life!". Blir Rimbereid ungdommens favoritt?”
”Det har vært deilig å lese bøker, jeg kommer absolutt til å fortsette, sier elev Kevin Ellila ved Askøy vgs.”
”Før prosjektet hadde jeg ikke lest en hel bok, nå er jeg midt i den sjette, sier elev Kevin Ellila ved Askøy vgs”
”- Det er ikke en enkel tekst, det ligger mye bak ordene, sier elev Farhat Fazli til KK om "Gjennom natten".
”Jimmen er min favoritt. Ga meg mestringsfølelse når jeg klarte å tolke setningene og nynorskordene, sier elev.”
Etter at ungdommens kritikerpris endelig var kåret var det bare å følge med på Kritikerlagets twitterstrøm (godt supplert av diverse andre twitrere, husker ærlig talt ikke hvem som var raskest på avtrekkern eller nærmere bestemt enter-tasten) for å vite hvem som fikk Kritikerprisen. Så til slutt vil jeg også gratulere Karin Kinge Lindboe som endelig fikk kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok etter å ha blitt nominert for andre gang. (Hvem i Kritikerlaget som har lagt sin elsk på denne forfatteren vites ikke, men vel fortjent!) Og - ikke minst Merethe Lindstrøm for Dager i stillhetens historie.

Som dere sikkert skjønner ble det en skikkelig hard dag på jobben i går. Regner derfor med at alle har forståelse for en noe forsinket bloggpost angående disse begivenheter. Det som gjenstår av priser nå er
  • Kulturdepartementets barne- og ungdombokspris som deles ut allerede førstkommende mandag,
  • Og Nordisk råds litteraturpris som deles ut 22 mars, (hvor som kjent Merethe Lindstrøm er nominert nok en gang og nok en gang sammen med Øyvind Rimbereid mens ingen av dem ble nominert til Brageprisen og det sier kanskje litt om denne prisen) og så er det
  • Uprisen som deles ut i Lillehammer i mai, og da kan vi jo puste skikkelig ut hele sommeren før utdeling av
  • Brageprisen med nominasjoner og hele sulamitten til høsten igjen
For nå kommer i hvert fall ikke jeg på flere priser. SOM om det ikke snart skulle VÆRE nok. Glemte forresten Nobelprisen.

Ingen kommentarer: