onsdag, februar 08, 2012

Ungdommen asså

UPrisen er et ypperlig for ikke å si genialt tiltak for å promotere den norske ungdomsboka. 8 niendeklasser rundt det ganske land er med på å diskutere seg fram til den beste boka, og prisen deles ut til den glade forfatter under Litteraturfestivalen på Lillehammer i mai.

Mens det før var ”de voksne” som nominerte bøkene til denne prisen, har det de to siste åra vært kidsa sjæl som har bestemt alt. Utvalget er basert på ungdommens egne anmeldelser på Les! nettsider, som jeg anbefaler alle å følge med på.

Ungdommens veier er uransakelige og uforutsigelige og her er lista over årets nominerte.
  • Kjetil Johnsen for Den 4. parallell: Maria-eksperimentet
  • May Grethe Lerum for Solstorm 1: Himmelslør
  • Åshild Moldskred for Mørketid
  • Jan Henrik Nielsen for Høsten
  • Terje Torkildsen for Dystopia III
Av disse fem er altså to av dem – kanskje litt overraskende - henholdsvis 3. og 4. bok i en serie. Både Lerums, Moldskreds og Nielsens bok har jeg blogget om før. Personlig holder jeg vel en knapp på .... eller glem det, hvem bryr seg vel om hva vi gamlinger mener! Og hva ungdommen til slutt velger tør i hvert fall ikke jeg gjette på! Det jeg derimot veit er at det jobbes grundig og samvittighetsfullt med å kåre den endelige vinner.

PS: I fjor kunne NLB tilby alle bøkene på lyd kort tid etter at nominasjonene var kjent. Vi er dessverre litt mer bakpå i år – men kan love at vi har satt alle kluter til for å tilby bøkene så raskt som mulig.

PS 2: Note to self: sett i produksjon ALLE norske ungdomsbøker så fort de er tilgjengelige og IKKE prøv å gjette hvordan boka vil bli tatt imot av den såkalte målgruppa. Det greier du ikke uansett!

Ingen kommentarer: