mandag, april 04, 2011

Oss dinosaurer imellom

Da jeg var på den tidligere omtalte konferansen Ung 3.0 valgte jeg meg seminaret De mest populære sosiale mediene for ungdom og da blei jeg litt sjokkert.

Særdeles oppegående og intelligente ungdommer i 17 – 18-årsalderen fortalte oss om sin bruk og avhengighet på facebook. De var online hele tida for å få med seg alt. Alle veit hvor alle er og skal – til enhver tid. De har behov for å vite hva folk gjør, hvor og med hvem - hele tida! Dette bidrar også til at flere føler seg utenfor og det kommer tydelig fram hvem som er ”med” og ikke.

Det er også viktig til stadighet å ta seg godt ut i tilfelle man blir fotografert og bildet siden blir lagt ut på facebook. Noen har direkte angst for å bli fotografert med mobilkamera uten at de oppdager det selv! Og de må følge med på facebook for å slette tagginger etc. Det er jo ikke noe nytt at ungdom er opptatt av utseende, selv ville jeg jo heller dø enn å se dum ut på bilder, men den gangen var jo fotografering .... eller glem det, det her ER jo tross alt noen år ( 40) sida. Men det var nesten umulig å fotografere noen uten at objektet oppdaget det, hvis man ikke hadde spionkamera og det hadde jo bare industrispioner fra Østblokklandene den gangen.

I den-gangen-jeg-var-ung-da-var-det-noe-annet-da-da-måtte-vi-jammen-meg-og-da-hadde-vi-ikke- men-klaget-vi? - tida leste vi SF-romanen 1984 av George Orwell hvor ”Storebror ser deg” – begrepet ble lansert. Var det slik framtida skulle bli? Det ble den ikke. Nå er alle alles storebrødre-søstre og alle ser hverandre hele tida! Man kan jo også sammenlikne med bygda hvor alle kjenner alle. På facebook blir alle bygdedyr!

Som den gamle halvsenile dinosaurusen jeg er klarte jeg jo heller ikke å dy meg for å skrive følgende på seminarets facebookside ( Ja jeg VEIT at jeg dumma meg ut men KUNNE ikke la være. Er litt flau over det nå. ) :
”Sitter på seminaret @De mest populære sosiale mediene for ungdom akkurat nå og er faktisk litt sjokkert over hvor lite dagens ungdom overlater til tilfeldighetene! Ellers er det jammen meg mange flotte ungdommer! Hilsen en dinosaur!”
På en annen side tror jeg livet for dagens ungdom under nyliberalismen er mye mer komplisert og uoversiktig enn i den-gangen-jeg-var-ung-da-var-det-noe-annet-da-da-måtte-vi-jammen-meg-og-da-hadde-vi-ikke- men-klaget-vi? - tida . Så kanskje det er godt å ha kontrollen i hvert fall på noe?

Ingen kommentarer: