lørdag, januar 22, 2011

Wish you were here

ABM er avviklet. Hele folkebiblioteksektoren er overført til NB (!) og Ønskebok er trua med nedleggelse. (Rekk opp hånda alle som blei overraska!) Dette har forårsaket en heftig debatt på Biblioteknorge; bibliotekarens postliste. For en gangs skyld har jeg lest hvert eneste innlegg. Ingen nevnt ingen glemt.

Ønskebok ble åpnet i september 2007 etter nesten to år med intens jobbing og kursing av bibliotekarer som skrev omtaler og la inn bøker. Det var Eva Haga Rogneflåten som dro dette i gang inspirert av det engelske whichbook. Whichbook er retta mot barn mens den norske varianten retter seg mot ungdom. Det er både ungdomsbøker og voksenbøker i basen, og utvalget er bredt; fra Muffebøkene av Arne Garvang til Eldreomsorgen i Kågedalen.

Etter de siste dagers debatt på postlista kan det kanskje være lurt å presisere;
  • Ønskebok er IKKE beregna for søking etter konkrete titler eller emner.
  • Bokelskere.no kan IKKE erstatte Ønskebok. Det dreier seg faktisk om to forskjellige målgrupper.
Vitsen med Ønskebok er at den potensielle leser selv skal kunne finne bøker etter humør, sinnstilstand og smak. Det kreves ingen forkunnskaper og noe av det beste er kanskje at søkekategoriene er så velsignet frigjort fra ”bibliotekariske” emneord. Et morsomt poeng er også uforutsigeligheten, det samme søket kan gi ulike treff hver gang. Fra dag en var man opptatt av tilgjengelighet for alle, derfor er det også laget – ved hjelp av MediaLT- en tekstmodul beregnet for synshemmede.

Den andre muligheten er å søke bøker etter hovedperson, handling og sted. Jeg har før vært inne på utfordringene med å synliggjøre det lille som kommer ut i sjangeren ”homselitteratur” og her er jo Ønskebok en fin metode, siden man kan søke på hovedpersons legning. Eg tilrår STERKT alle å lese Oddmund Kåreviks særs gode artikkel på nettstaden til Bok og bibliotek kor han mellom anna skriv at ”på dette viset får boksøkaren tips om den homoboka som ho enno ikkje har lese, eller den ho ikkje visste fanst”. Han fortell og om då Ønskebok hadde stand på skeive dagar i Oslo. (Å herregud godt folk, dette er noko heilt anna enn alt det markedsliberalistiske BI-vrøvlet om ”statistikk”, ”trafikkanalyse” og ”kostnader pr treff” som me har lyte tåle på postlista den siste veka!)

Et viktig poeng med ønskebok er å fremme ungdomslitteraturen, en krevende sjanger å formidle. For som alle veit; ungdom leser ikke bøker og enda mindre ungdomsbøker og er det nå egentlig noen som leser ungdomsbøker i det hele tatt etc etc. Hvis ønskebok blir nedlagt er jeg skikkelig spent på hva NB har tenkt å varte opp med av tiltak for å promotere den norske ungdomsboka!

Ja, Ønskebok HAR forbedringspotensial både i forhold til layout, 2.0 og ikke minst markedsføring. Jeg skulle virkelig ønske at Austagder bibliotek og kulturformidling som har overtatt ansvaret for dette nettstedet nå får arbeidsro og midler til å videreutvikling og å legge inn nye bokomtaler.

Til slutt litt musikk. I wish you were here passer jo i grunnen fint her, men de som nå forventer seg Pink Floyd får – helt i ønskeboks ånd – en liten overraskelse eller (for å si det med Oddmund) noe de ikke visste fantes.

PS: Alle de andre bibliotekarene som har jobba med Ønskebok og IKKE har fått eget emneord på denne bloggposten får bare bli fornærma på meg, men det får da være grenser for hvor mange egennavn man kan ha på en på samme bloggpost!

2 kommentarer:

Solgunn sa...

Takk for flott oppsummering!

Eva sa...

Jobbar med ungdom på vgs. og er så veldig enig med deg.