mandag, januar 24, 2011

Tilbake til krigen - igjen

Boka heter Alle vil til himmelen av den belgiske forfatteren Els Beerten og handlinga er fra Flandern under andre verdenskrig med avstikkere blant annet til Østfronten. Boka viser oss
  • krigens grusomheter, og
  • hvor lett det er å velge feil side. Boka kan minne litt om Under en hårdere himmel av Jens Bjørneboe som også handler om noen ungdommer som – med de beste intensjoner – havner på den gale siden og de konsekvenser dette får etterpå.
  • Dette er også en moralsk fortelling, noen av personene stilles overfor dilemmaer som vil få store konsekvenser både for dem selv og andre som står dem nær.
  • Boka handler også om vennskap, kjærlighet og
  • musikk. Musikk spiller en ganske stor rolle i boka.
Fire ungdommer, søsknene Renée, Remi og Jef og dennes kamerat (her bør jeg vel ikke røpe navnet for da kan jeg avsløre et lite spenningsmoment) veksler mellom å fortelle. Handlinga går litt fram og tilbake i tid så man bør ha tunga rett i munnen. Boka er laaaang, 541 sider, og den stadige vekslinga fra de forskjellige personers synsvinkel kan kanskje minne litt om såpeserienes fortellerform. Men der slutter jo også alle likheter.

Dette er en god bok, personene er troverdige og får leserens sympati.

En litt pussig ting; ser at Cappelen Damm opererer både med en voksenutgave (!) og ungdomsutgave(!). Sidetallet er det samme i begge utgavene, det eneste som ser ut til å skille er omslaget, uten at jeg kan se at det ene er mer voksent og / eller ungdommelig enn det andre. Jeg har før vært inne på problemet med å definere forskjellen på ungdomsboka og voksenboka men synes vel egentlig at dette heller over til å være en ungdomsbok siden lite blir overlatt til leseren, uten at jeg med det vil påstå at boka er direkte overtydelig. Språkmessig er også boka særdeles enkel.

Hvert fall i ungdomsutgaven er det forresten noen dumme trykkfeil, på 207: kJeft 210: sJefene.
Dette er ellers den andre boka av forfatteren på norsk, den forrige kom ut i 1991 og var en småbarnsbok. Hun har skrevet en bråte med bøker mellom disse, Alle vil til himmelen (Allemaal willen we de hemel) kom ut i 2008 og har fått flere priser. Hvis Cappelen Damm har tenkt å satse på denne forfatteren ønsker jeg henne med glede velkommen tilbake til den norske bokheimen!

Ingen kommentarer: