søndag, november 14, 2010

Ett begivenhetsrikt døgn

Jeg innrømmer at forventningene ikke var de største, den forrige barneboka av Anne Holt var virkelig ikke mye å skryte av. Men for å starte med konklusjonen, jeg ble positivt overraska.
Forfatteren er jo som alle veit krimforfatter og hun har utnyttet evnen til å lage intrige og action til fulle. Det er liksom ikke grenser for hvor mye som skjer i løpet av et skarve døgn, både politi og helsevesen blir jo involvert og det er i det hele tatt et under at alle impliserte overlever!
Hovedpersonene er altså to 8-åringer som møtes for første gang, Mai-Britt og Mars-Britt ( som også er bokas tittel). Den første stille, forsiktig, pliktoppfyllende og skoleflink, den andre omvendt.

Mai-Britts oppgitthet over den litt ”gærne” mora og hvordan hun føler seg tvunget til å påta seg en del ansvar er godt skildret. Også den nære kontakten hun får med Mars-Britts mer stillferdige mor. Scenen der Mai-Britts mor lurer ( juger for) politiet trill rundt og Mai-Britts dårlige samvittighet i forhold til dette er både morsom og litt sår. Bør vel nevne lillesøstra også, som ”hadde en liten feil i hjernen”.

Nei, det er ikke en ny Frida Nilsson dette, Hedvig-bøkene er tross alt i en annen klasse hvis man nå SKULLE sammenlikne med de beste. Men boka har få dødpunkter, er ikke uten en viss varme og med en trygg grunntone. Språket er greit, men jeg tviler på at en femåring ( altså den tidligere omtalte lillesøstra) hadde sagt noe sånt som
”Du er ikke Spiderman. Du likner ikke i det hele tatt. Men tusen takk for hjelpen, likevel” s 125

Når det gjelder navnesøsteren illustratøren er jeg mindre imponert. Illustrasjonene er glorete og litt ”gammeldagse” og i det hele tatt ganske kjedelige. Skriftbildet er også svært kompakt, selv om boka har mange illustrasjoner, alle i fire farger, kan den nok være litt tunglest for mange 8 – åringer. Dette skal være den første boka i en serie på fem og vi får bare håpe at det holder hele veien fram til ungdomsskolen.

Ingen kommentarer: