søndag, november 28, 2010

Banning og annet faenskap

”Altså. Det er ringveien og bilene. Og det er rekkehusene. Og det var mamma, det var Audien, det var de irriterende vennene, Max og Hasse, og det var drittungen William. Og midt i dette var selvfølgelig gutten de kalte Vitello. Og en dag var det plutselig også en flyttebil. En enorm flyttebil som kjørte forbi Vitello. Enorme flyttebiler kan bety to ting. Enten at noen flytter sin vei. Det var ikke så interessant. Eller at noen flyttet inn. Det kunne faktisk godt være interessant. Det betydde nemlig at det kom noen nye. Noen nye som kanskje hadde gutter. Noen nye og seriøst kule gutter som Vitello kunne bli alle tiders venner med.” (Oversatt av Cecilie Winger)
Slik begynner Vitello får et kyss av Kim Fupz Aakeson. Den første boka av denne forfatteren kom ut på norsk i 1993. Det var en ungdomsbok. Men det var da Sallies historier, den gangen Kulle ble sprø og Supersvend kom ut tre - fire år seinere vi virkelig fikk øynene opp for denne forfatteren. Om det ikke var helt på Ole Lund Kirkegaardnivå var det fandeme ikke langt unna. Endelig noen spreke bøker for mindre barn og en fornøyelse for enhver høytleser!

Årets to bøker om Vitello er kanskje noe neddempet i forhold til nittitallets, ikke fullt så crazyhumoristiske mener jeg, men som det skulle komme fram av sitatet mer enn bra nok i forhold til mye av den traurige småbarnslitteraturen som jeg har klaget til det kjedsommelige om før.

Den andre boka heter Vitello riper opp en bil. Her blir vi litt mer kjent med mammaen til Vitello.
”Gutten de kalte Vitello, ble kalt Vitello fordi mamma hadde bodd tre måneder i Italia, den gangen hun var veldig ung og visstnok også veldig pen. ”Du skulle ha sett meg i Italia”, sa hun, særlig når hun fikk et glass vin. Eller to glass vin. ”Åh ja, åh ja.” Når hun fikk tre glass vin, sang hun en sang på italiensk om kjærlighet, og gråt og pusset nesen i servietten og ville begynne på slankekur på mandag” (Oversatt av Cecilie Winger).
Endelig en mor som drikker seg litt på en snurr uten at det problematiseres!

Ikke den helt perfekte mammaen kanskje men god på bunnen, selv om han får ”en liten rumpeklaps fordi han hadde brukt mammas ansiktskrem til å lage sklibane ute på flisene. Etterpå hadde mamma sagt at man ikke tok skade av en liten klaps.” Og dette KAN kanskje diskuteres både i det vide og det breie om slikt passer i en barnebok for norske barn i dag, men det kommer i hvert fall klart fram at hun egentlig er skikkelig glad i gutten sin.

Men det er boka Vitello får et kyss som har forårsaket rabalder. Bakgrunnen var at den svenske (!) Läsrörelsen ( tackar tackar söta bror) som i samarbeide med McDonald (!) deler ut bøker til barn i stedet for de evinnelige lekene, og som dere ser er det bøker med kvalitet! Men hva ble takken fra norske foreldre. Jo! Siden boka inneholder et banneord (!) blir det bråk og fislete McDonald trekker bøkene tilbake!
”Faen også”, sa Vitello.
”Du banner”, sa jenta.
Herregudda Cecilie Winger, du kunne da ha pynta litt på språkføringa, kunne du ikke ha skrevet søren for eksempel så hadde vi sluppet unna dette levenet. (Nei da bare tulla nå det skjønte vel alle. Kan kanskje legge til at årsaken til at gutten banner er at det altså ikke er en ny kul gutt som flytter inn men ei jente.)


Her er altså det danske omslaget til boka med det ulykksalige banneordet.

Og så KAN man jo gjøre litt leven av at foreldre gjerne lar unga sine spise junkfood men gratis kvalitetslitteratur sier de nei takk til. Regner med at Läsrörelsen ler seg skakke. Hvis dom inte bara blev ledsna! Eller förbannade! Kanskje til og med noen av dem sa faen!

Ha ha, litt morsomt er det jo; den første norske boka av Kim Fupz Aakeson heter Noe gikk galt og var en framtidsdystopi for 2010! Lite ante han da at en av bøkene hans skulle bli sensurert av McDonalds akkurat dette året!

Det ser forresten ut som at det finnes flere bøker om denne trivelige antihelten med den ikke helt perfekte etter dagens krav mora. Vi ønsker ham velkommen til Norge og håper på flere bøker!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ikkje for å vere pirkete altså, men du gløymde Papegøyeplunder... Var det bevisst? Viss ja, lurar eg veldig på kvifor, for dette var veslesystra mi sin aller største favoritt i barnebokgenren. (ho var for gamal for Sallies historier då den kom; i motsettnad til storebror)...

-Marius-

elis lesebabbel sa...

Nei det var ikke bevisst og du er en pirk :-)