fredag, mai 02, 2014

Hvor morsomt kan det bli?

ZOMBIER

Sigbjørn Mostue, kjent for et par trebinds fantasyserier for barn og ungdom, prøver seg denne gangen på en barnebok i den crazyhumoristiske sjangeren, med tittelen Zombie-Bjarne.

Vi møter tvillingene Emma og Emil. Deres nabo, Bjarne, rektor på skolen, er ikke spesielt glad i barn. Han drar på cruise til Karibia, og kommer tilbake som zombie. Det betyr at han har fått en temmelig underlig framtoning, og snakker på en måte som kan minne om babyprat. Dessuten er han blitt hekta på barnehjerner. Tvillingene finner ut ( ved hjelp av brev i et skinnhylster) hva de kan gjøre for styre ham slik de ønsker eller hvordan de kan lage en medisin ( med litt spesielle ingredienser, ikke alle like lett å få tak i) for å gjøre ham frisk. Det første alternativet er mest fristende, og de manipulerer ham slik at de og deres medelever kan leve herrens glade dager på skolen. For å unngå at han kaster seg over de stakkars ungene for å spise hjernene deres, forer de ham gelé med litt hjerneaktig utseende i store mengder.

Etter drøyt halve boka finner de ut at det blir for mye av det gode , evt onde, og siste del går ut på å lage medisin for at han skal bli frisk igjen. Samtidig skal de forhindre at noen prektiggriser av noen jenter kødder det til. Det hele blir en temmelig actionfylt affære med en god del forviklinger. Boka betinger at leseren er med på notene, men så ” neglebitende og hysterisk morsomt” som forlaget mener dette er, er det nå ikke.

Det kan være ting som tyder på at dette er første bok i en serie.

SIRKUSKLOVNER OG ROTTEKJEFTER

Da har Kari Smeland mer grep på det språklige i sin andre bok, Sirkus Spetakkel, som altså er fra sirkusmiljø.

I fokus er Ada, 9 år, som bor i et lite sirkus sammen med to onkler ( som også er klovner) og som forguder henne. Men hun savner mor som er tatt til fange i ”Byen under dei taggete fjella”. Hennes største ønske er å få en jevnaldrende venn. På grunn av lite erfaring i å omgåes jevnaldrende mangler hun sosial kompetanse. Sikkert unødvendig å si, men selvfølgelig ordner alt seg til det beste.

Dramaets skurk er sirkusdirektøren Rottekjeften, som våre venner selvfølgelig klarer å ta rotta på til slutt.

Smeland forrige bok, Familien Kråkestup og nyset i nabohuset ble godt mottatt av kritikerne. Og dette er en forfatter som virkelig kan skrive! Sirkus spetakkel har et særdeles sprelsk og kreativt språk, enkelte passasjer er nydelige!

Men - historien kan nok bli litt intrikat for små barn. Det er også en historie inne i  historien – hvor alt oppklares – som jeg er redd kan komplisere. I det hele tatt tror jeg at boka hadde stått seg på å bli stramma en del inn.



På tide med litt musikk igjen, og da sier det vel seg selv hva slags musikalsk godbit jeg disker opp med,  her med Judy Collins, som mottar stående ovasjoner. 

Ingen kommentarer: