torsdag, august 15, 2013

Mursteinsommer

HARRY HOLE IS BACK IN TOWN

Og hva har jeg lest denne sommeren, da? Jo, altså: i forbindelse med en viss utgivelse av siste bok til en viss krimforfatter hadde den alltid like oppfinnsomme festkomitéen på jobben funnet ut at den faglige delen av årets sommerfest skulle være en guidet tur i Jo Nesbøs fotspor med en av byens Oslo-guider. Egentlig en riktig så god idé, og turen ble avsluttet med et besøk på hovedpersonen Harry Holes stamsted Schröder, et utested jeg varmt anbefaler – uavhengig av omtalte litterære person. Et riktig koselig såkalt brunt sted på St Hanshaugen – selv om ikke prisene er så ”brune” lenger. Det er da også en god stund siden de var.

Mindre kjennskap  hadde jeg med Nesbøs krimbøker, men nå har altså også jeg gjort min bibliotekariske borgerplikt og lest én av bøkene om Harry Hole, nemlig Rødstrupe. En skikkelig pocketmurstein innkjøpt til en svært fordelaktig pris på NOK 49,- . Og hva synes jeg om denne boka da? Mulig jeg er den eneste i dette landet som ennå ikke hadde dekket dette hull i min litterære dannelse, men for sikkerhets skyld: Harry Hole er en forfylla og ukonvensjonell etterforsker som går sine egne veier på tvers av normer og regler, men har et bankende hjerte for dem som fortjener det. Joa. Kjenner jo typen fra før. Boka var spennende og HH passe trivelig og i det hele tatt en helt OK krim, muligens over gjennomsnittet.

JOHN IRWING

Ellers har jeg da endelig fått John Irvings siste i hus; I en og samme person. En bok jeg har hatt lyst til å lese i lange tider. Mitt eksemplar er i hardback og egnet seg derfor dårlig som reiselektyre, så denne boka har jeg lest litt sånn innimellom. Men så begynte jeg  å irritere meg litt over all ORDRIKHETEN hos denne forfatteren. Det er liksom ikke grenser for utbroderinger, eller fortellerglede vil vel noen kalle det. Nå har jeg kommet til side 122 ( av 482) men har ennå ikke gitt opp. Selv om litteraturdjevelen altså lurer litt truende i bakgrunnen.

JUDITH HERMANN

Da var det jo en sann lise å lese bøker som Alice av den tyske forfatteren Judith Hermann, en for meg – til nå - ukjent forfatter. Korte konsise noveller - som innbyrdes henger sammen – om en ung kvinne og fem menn som hun på forskjellige måter har hatt forhold til – og som alle dør. (Uavhengig av henne må vi vel legge til, og for sikkerhets skyld, ingen krimbok dette. Ikke på noen måte! ) Ikke ett unødvendig ord, alle valgt med omhu.

BIRGITTA STENBERG

Ellers har det vært forholdsvis lite lesning i denne ferien, dette fordi vi droppet den sedvanlige ferihusferien. Feriereisenes litterære reisefølge har i hovedsak vært Birgitta Stenberg. (Endelig fant jeg et par pocketbøker av henne i et antikvariat på den sedvanlige senilturen til Göteborg i påska!)

Den selvbiografiske Kärlek i Europa, også  en bok av mursteinformat,  kom første gang ut i 1981 og skal ha forårsaket et ”smärre ramaskri” i Sverige – uten at jeg nå kan peke på akkurat hva i denne boka som har skapt slik røre i nabolandet. Eldar och is som var den første boka jeg leste av denne forfatteren omhandler tida før handlinga i Kärlek i Europa men kom ut nesten 30 år seinere; i 2010. Alla vilda som jeg leser akkurat nå ( og som er mindre omfangsrik ) kom ut i 2004. Den forteller hva som skjedde etter Kärlek i Europa. Så langt om kronologien.

Tilbake til Kärlek i Europa. Dette er en handlingsmettet fortelling om Birgittas opplevelser fra hun er 18 – 20 år. Hun forlater Sverige og frister tilværelsen blant andre bohemer og outsidere i blant annet Paris og i Roma. Det er ei ung jente med en utømmelig og hemningsløs appetitt på livet vi har med å gjøre. Hennes dumdristighet setter henne i flere farlige situasjoner og det er egentlig et under at hun i det hele tatt overlever. Boka skildrer vold og flere brutale overgrep – og voldtekter. Hun er konstant blakk, og bruker medikamenter for å stille sulten. Alkoholforbruket er stort og hun går heller ikke av veien for andre stoffer.

Først bruker hun menn som middel til å komme til penger og posisjon, men velger siden å leve lesbisk, blant annet for å frigjøre seg fra mennenes undertrykking av kvinner. Hun har flere forhold – noen temmelig destruktive. I dokumentarfilmen ”Alla vilda” ( 2012) møter hun igjen flere av sine tidligere elskere.

Boka gjennomsyres av en sterk drøm om å bli forfatter. Fast følgesvenn er notisboka, hvor hun samler erfaringer og historier til det ”heliga som kallades litteratur”. Hun går langt for å overskride grenser, alt fort å samle erfaringer til sitt framtidige forfatterskap. Hennes frihetstrang er også sterkt fremtredende, hun velger alltid friheten og uavhengigheten på bekostning av tryggheten.

Med andre ord: dette er ei dame som har levd et innholdsrikt – og til tider - hardt liv. At hun fremdeles – nå 81 år gammel - er en sterk personlighet vel verdt å lytte til viser denne ferske Youtubevideoen fra sommerens Stockholm Pride hvor hun blant annet forteller om homokampen både før og nå.Den som ikke får klump i halsen av dette er en hard nøtt. Artisten Alexander Bard følger opp med et sterkt angrep på Putins homofobe politikk.

Og når jeg først er inne på DET temaet : De forstokkede IOC-lederne med Heiberg i spissen
vil ikke godta selv en liten regnbuepin i OL i Sotsji, fordi det er POLITIKK må vite!  For at vi ikke skal forgå i totalt humørhavari kan jeg anbefale Anne Holts flammende innlegg mot Heiberg og resten av IOC-kostebinderiet i Dagsavisa i dag.

Litt tilbake til Stenberg igjen: ja, det ER hun som har laget teksten til de artige billedbøkene om Billy. Så vidt jeg kan se er det bare én av voksenbøkene i hennes store produksjon som er kommet på norsk, den heter Rapport og handler om amfetaminbruk inspirert av hennes eget liv.

OG DET VAR DEN SOMMEREN

Så er høsten kommet for fullt, ferien er over og det er vel på tide å begynne å lese barne- og ungdomsbøker igjen. Av bøker som venter på lesning akkurat nå er blant annet "Det blir pinlig uansett" av Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland, og den boka har jeg jo visse forventninger til. Og i følge Samlagets høstkatalog ser det ut som at Hovlands lenge bebudete ungdomsbok også er i kjømda.

Og derr erklærer vi høsten for åpnet! TAAARAAA!

Ingen kommentarer: