mandag, august 13, 2012

Unike følebøker

Sammen med et par kolleger har jeg nettopp vært i Tallin på  IFLA WLIC 2012 preconference som omhandlet Reading and Print Disabilities in Young People.

Der var det en flott utstilling av følebøker laget av studenter på Tallin University Department of Crafts . Hver bok er unik, og kan lånes på Estonian Library for the Blind.  Og som det vel skulle framgå med all ønsket tydelighet er de såpass forseggjorte at det skal ganske mye ressurser til for å lage dem i fler eksemplarer. Men man kan lett se at hver bok er laget med entusiasme og omhu til glede for blinde barn. Kanskje man kan innvende at stilen er noe lik fra bok til bok, men ingen skal klage på utførelsen.

Teksten er satt med braille på gjennomsiktig plast som er sydd over den samme teksten i "vanlig" skrift.


Pinnsvinet er laget av en  hårbørste. 


Bildene over er tatt fra en og samme bok, som er en faktabok om Estland. Muligens nasjonalblomsten ( kornblomst) og - ditto fugl.Den gangen NLB hadde en filial i Bergen klarte en av de ansatte å få et par elevkull på Høgskolen i Bergen, førskolelærerutdanninga til å lage følebøker. (Med noe varierende kvalitet).  Jeg prøvde det samme her i Oslo, uten hell, hva nå årsaken enn kunne være.

Ingen kommentarer: