tirsdag, november 01, 2011

Rapport fra sykeleiet

Så ligger man her med forkjølelse og macbooken i fanget og følger med på hva som skjer der ute i den store verden via nettet. Dagens høydepunkt var Brageprisnomineringene kl. 12.00. Begivenheten hele nasjonen – i hvert fall den mer boklige delen – hadde venta på i ukevis. Sammen med resten av facebookrøkla hang jeg på Brages facebooksider for å følge med. Men ingen oppdateringer der i gården gitt! Før alle hadde fått greie på det fra annet hold. For eksemepel via @Bokdamas kortfattede twitring med 140 tegn til rådighet. Men det var Blabladet som var først ute med de mer fullstendige opplysninger. Om enn med litt spekulativ vinkling typisk for denne avisa.

Til slutt fikk Brage endelig tatt seg sammen og oppdatert nettsida si, så da ble alle glade. Og gladest av alle blei jo de som ble nominert og ikke å forglemme forlagene. Regner med at noen har hatt sjampisen i kjøleskapet en stund.

I klassen for barn og ungdomslitteratur ble disse nominert, og jeg må – nær sagt som vanlig - med skam bekjenne at jeg bare har lest to av dem:
  • Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer (ill.): «Gjøken». Dette er en glimrende gjennomillustrert fagbok for barn om nettopp gjøken. Vi gratulerer det lille forlaget mangschou med nomineringen og håper på pris.
  • Sverre Knudsen: «Arons maskin»; en murstein på over 500 side, har jeg ikke drista meg til å gå løs på enda, men må vel til pers. Morsomt at denne forfatteren kommer litt mer fram i lyset.
  • Sunniva Relling Berg: «Utfor» har jeg nettopp lest. En glimrende debutant. Men kanskje ikke helt på Brageprisnivå?
  • Inga Sætre: «Fallteknikk» er en ren tegneserie og derfor utenfor ”mitt” bord. Dårlig unskyldning. Sikkert vel verdt å lese.
Og så kan jeg vel nok en gang benytte anledningen til å si noe om det meningsløse i å putte flere ( denne gangen tre) sjangere i en og samme klasse.

Ellers kunne jeg jo ha sagt ett eller annet om hva jeg mener om hele Brageprisen, og er det ikke andre priser som er viktigere, både når det gjelder barne- og ungdoms og voksenbøker men skitt au! Morro er det nå likevel.

Kan kanskje også benytte anledningen til å skryte av at jeg er av de heldige som har fått gratis billett til selve utdelinga den 24 november. Så så fremt halsdævelskapen gir seg og jeg finner noe å ha på meg blir det kanskje enda en bloggpost (med bilder i fire farger) angående denne begivenheten. Dette under forutsetning at jeg gidder.

Til slutt kan vi jo høre på tradlåta The Cuckoo is a pretty bird med Clarence Ashley for å feire at boka om den litt uglesette (ha ha morsomt ordspill, dere fikk vel med dere den håper jeg) gjøken er blitt nominert. Og hvis noen Donovanfans sutrer nå; vær så god! Og her har vi jammenmeg et opptak med Big Brother & The Holding Company også! Bra saker, hva!



PS: At jeg ligger med macbooken i fanget er fake. Jeg bruke den stasjonære. Derfor: på høy tid og komme seg tilbake under pleddet hvor jeg leser en ikkebrageprisnominert bok.

13 kommentarer:

Solgunn sa...

God bedring!

elis lesebabbel sa...

Takk takk! Egentlig en vanlig føkkings høstforkjølelse!

Eldbjørg sa...

Hei Eli,
Alltid fornøyelig å lese "babbelen" din. Jeg startet bloggen min som en reiseblogg, men nå blogger jeg om hva som helst jeg klarer å knytte til reisin i geografien eller sansene, - og det er jo det meste:-)
I morgen skal jeg blogge om en novellesamling skrevet av en nepaler.

elis lesebabbel sa...

Hei Eldbjørg! Og takk!

Eva @Tanz sa...

God bedring. Håpar det blir kjekt på utdelinga til tross for alle barnebøkene i ein klasse :-*)

elis lesebabbel sa...

Takk Eva
Det blir sikkert ... interessant! Har fått billetten nå.

Der JB sa...

Jeg hadde tipset på "Høsten", jeg. Har du ikke lest den ennå??? Og håpet på en av de fine bildebøkene som Nina Méd utgir på Gyldendal: enten "Jenta som ikke kunne slutte å gråte" (mer for Maja Nøklebys illsutrasjoner enn for teksten) og særlig "Barbie-Nils og pistol-problement" som jo er bildebokEN des Jahres i Noreg! Synes jeg.

elis lesebabbel sa...

Nå er ikke Jan Henrik Nielsen av mine favoritter (bortsett fra fjorårets da han viste at han hadde litt humor) og jeg begynner jo å bli temmelig lei av dystopier etterhvert men siden du spanderer intet mindre enn tre utropstegn skal jeg prioritere denne boka fra gjennomsynshylla. Jenta som ikke kunne slutt etc har jeg bladd gjennom. Originale illustrasjoner, men fant ut at den ikke passet verken som følebok eller interfoliert. (Planlegger en egen bloggpost om interfolierte billedbøker en gang!) Ble jo skikkelig nysgjerrig på Barbie-Nils! Får ta en titt på den en dag.

elis lesebabbel sa...

Uuuups! Ser her at jeg har forvekslet nevnte forfatter med en annen med tilsvarende etternavn. Jan Henrik er jo praktisk talt som debutant å regne! Ifølge Deichman har han bare bidratt i en antologi i 2010.

Der JB sa...

"Høsten" er ikke noen dystopi overhodet som de fleste norske avisene (og Cappelen, da!) har skrevet — skjerp dere! En dystopi (eller antiutopi) er en roman som "1984" eller "Kallocain" av Karin Boye. Dette er en post-apokalyptisk roman, eller en "anticipation"-roman, som man sier i science fiction-sjangeren. Altså noe heeelt annet. Et eksempel på dystopi for ungdom er M.T. Andersons "Feed".

"Høsten" må leses. Den har sine svakheter, klart (men egentlig er jeg litt lei av disse perfekte bøkene), men for en debut er den svært lovende. Synsvinkelen som alltid forblir jentenes viser at vi har en forfatter som vet hva en roman for uvoksne er for noe.
Og, for meg det beste: jeg ble helt besatt i flere dager av disse bildene av den øde byen som jentene vandrer rundt i.
Also los, Eli!

elis lesebabbel sa...

Hei Der JB! Takk for oppklaringen! Post-apoklaply... nei akkopaly... nei jeg mener post-akokapl... NEI!!!! Men anyway: jeg skal lese den. Boka er framprioritert på leselista.

Der JB sa...

post-akkordeonparaplystikk, kan man også si.

elis lesebabbel sa...

Tror jeg går for den!