torsdag, desember 23, 2010

Jeg kan jo også nevne

at jeg har lest Trøkk (originaltittel : Push) av Sapphire som er boka bak filmen ”Precious” som gikk på norske kinoer for en stund siden. Jeg fikk aldri somla meg til å se filmen men kan i hvert fall anbefale boka. Bokas hovedpersonen (og jeg – person) Precious er oppvokst i en familie hvor hun blir mishandlet på det groveste, og 12 år gammel får hun sitt første (!) barn med faren. 16 år gammel er hun gravid med det andre. Moren er spik spenna gæern. Precious er intelligent men kan verken lese eller skrive. Vendepunktet i livet hennes er når hun kommer til Alternativ voksen / Les for livet under læreren Blue Rains beskyttende vinger. Boka er ikke så lang, godt under 200 sider, og jeg synes alle som jobber med ord og litteratur, slik som vi for eksempel vi bibliotekarer, burde unne oss denne boka. Pedagogen Blue Rain benytter seg av helt spesielle metoder for lære Precious – som altså er helt analfabet – å lese. Hvor revolusjonerende denne metoden er aner jeg ikke, men i hvert fall kan vi selv se hvordan hun stadig blir flinkere og flinkere. (Boka må forresten ha vært en utfordring å oversette!)

Boka er en demonstrasjon av troen på ordet og litteraturen og hva dette betyr for oss alle. For Precious blir det livsviktig, hun får selvbekreftelse og klarer å bryte ut av elendigheten selv om hun har alle odds mot seg.
Sapphire er født i 1950, hun er egentlig lyriker og Trøkk er hennes første roman. Nå ser det ut som at hun nettopp har skrevet enda en roman. Selv om jeg aldri fikk sett filmen på kino kan jeg i det minste legge ut traileren. Hun som spilte den fæle mora fikk forresten en Academy Award for rollen. Og så kan vi jo ta med en video med forfatteren herself også, hvor hun leser fra boka!

Fortellingen om Precious fikk meg til å tenke på den vakre sangen (There is a Rose in) Spanish Harlem så da synes jeg at vi kan høre på den. Den finnes i utallige tolkninger men Aretha Franklins er jo ikke til å komme utenom. Men kanskje vi kan høre litt på Willy DeVille også? Willy DeVille som dessverre døde for et drøyt år siden er kanskje ikke på sitt ALLER beste her, men direkte dårlig kan jo denne musikeren aldri bli!

2 kommentarer:

Eva sa...

Eg har heller ikkje sett filmen, men eg las boka for nokre år sidan og syns den var veldig bra. Alle anbefalingar av den blir støtta på det varmaste.

Anonym sa...

Både boka og filmen er alldeles strålende, synes jeg. Og skuespillerprestasjonene til mora i filmen er noe av det beste, eller kanskje mest skremmende, jeg har sett.