fredag, november 22, 2013

Tøffe jenter

Den nederlandske forfatteren Guus Kuijer fikk den prestisjefylte ALMA-prisen i 2012. Når man har lest Sammen for alltid (Cappelen Damm 2013) er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor.

Hovedpersonen er en 11 år gammel jente, Polleke, som bor i et så kalt flerkulturelt strøk. Hun er kjæreste med en tyrkisk gutt, Mimo, men foreldrene hans setter en stopper for dette siden de har andre planer for framtida hans, noe Polleke har problemer med å akseptere. Hun har også en venninne, Caro, som betyr mye for henne – og omvendt. Andre viktige personer i hennes liv er besteforeldrene, som gir henne mye varme.

Moren er skilt fra ”den innviklede pappaen min”, Spike, en noe tvilsom og uansvarlig type, og som sitter i fengsel i en periode i boka. Polleke er glad i faren men lærer seg etter hvert at hun har rett til å prioritere sine egne behov foran hans.

Dette er ikke noen omfangsrik bok, litt over 90 sider og i lite format, men forfatteren makter å si svært mye med få ord. Boka er morsom, varm og poetisk uten å bli verken høyttravende eller affektert. Kan vel legge til at dette er en jegfortelling. Og apropos poesi, boka er også en hyllest til poesien.

Og sånn apropos et tidligere blogginnlegg om ”Homoeventyr”; forfatteren viser også at det er andre måter å leve sammen på enn i den hellige heterofile kjernefamilien. Dette er forfatterens første bok på norsk, og det er bare å håpe på flere! Hører dere Cappelen Damm - og alle andre forlag!

Her et bilde av tidligere omtalte prisutdeling, den sv kronprinsessen  til høyre. Det litt Tommy og Annicka-like paret helt til høyre har jeg ikke peiling på hvem er, men alle ser riktig glade og fornøyde ut. Fattas bara annat!
Kan jo også nevne at Arne Svingen er ute med en ny barnebok, den ørtende for året, eller i hvert fall den 10. Boka heter Verdens farligste gjeng – som viser seg å ikke være farligere enn at de alltid må hjem til middag, uansett hvilke utfordringer de måtte møte. En småkoselig sak med humor på ungas premisser, hvor det er ei jente som viser seg som den tøffeste. Og der fikk vi nok en tøff jente i barnelitteraturen for dem som er opptatt av det. Og det er jo noen. Spenstige illustrasjoner og layout følger opp.

Ingen kommentarer: