torsdag, juli 11, 2013

A social blockhead from Denmark

Etter å ha besøkt diverse dikterhjem tilhørende litterære storheter som Undset, Bjørnson og Fröding måtte de dannede litterære fruerne Lande og Frisvold legge sine hoder i bløt for å finne et reisemål som kunne toppe disse! Men så kom Fru Lande på den aldeles geniale idé å besøke fødebyen til den store danske dikter ... ja dere gjetter riktig ... H.C. Andersen! Men denne gangen måtte fru Landes utmerkede Toyota Yaris være igjen hjemme, til fordel for fly og tog! Og etter en reise på 5-6 timer var fruerne framme ved de H.C. Andersenske herligheter.


Her sitter en forventningsfull fru Lande før flyavgang. Kaffe og pillede rejer for å holde seg til det danske.

Som vel de fleste veit, tilbragte H.C. Andersen sine første år i kummerlige kår i Odense. Han ble også utsatt for mobbing og trakassering av verste sort. 14 år gammel forlot han byen, etter å ha mottatt hjelp fra noen som må ha sett hans begavelse. Akkurat dette grunnet de to fruerne Lande og Frisvold litt over. Utseendet var alt annet en fordelaktig og han skal heller ikke ha hatt et direkte vinnende vesen. Men noe må det ha vært ved denne gutten som fikk gode velgjørere til å åpne hjerter og pengepunger.

Men nå har byen – som bildene vil vise - gjort det maksimale ut av sitt verdenskjente bysbarn.Vel framme i Odense bar det rett til en av byens beste restauranter, Den Gamle kro, hvor de dannede fruer inntok en bedre middag.


Dagen etter gikk kursen først til H. C. Andersens hus, et utmerket museum over den store dikters liv. Det lå vakkert til i grønne omgivelser.


Siden det var såpass grunnt var det ingen svaner i den lille dammen, men desto flere fine andunger. Her har fotografen greid å fange et par av dem før de dukker under vannflaten.


Men før vi gikk inn i museet ble vi anbefalt å se på en "mææææet charmerende" parade relatert til H. C. Andersens eventyr. Riktig så idyllisk,  men siden de to relativt sofistikerte fruer raskt så tegninga overlot vi resten av den smukke forestillingen til de søde små og deres besteforeldre etc.


H.C. Andersen var  etter datidens mål en svært høy mann på 1.85 m. Her til sammenlikning fru Lande som er 1.70. 


Og her sammenlikner fru Frisvold en av sine føtter i størrelse 39 med dikterens som var noe større uten at jeg akkurat husker nøyaktig hvilket skonummer han hadde.


Og selvfølgelig kunne heller ikke fotografen unnslå seg for å fotografere H. C. Andersens gebiss!


Selv om H.C. Andersen selv ikke kunne vedkjenne seg det var han født i enkle kår, og fødehjemmet


er på snedig vis bygget sammen med museet.


Alt møblementet fra den gangen er borte, men museet har funnet inventar etter gamle beskrivelser. 
Vi får vel også ta med en modell av det kjente og kjære eventyret om den stygge andungen. Riktig så stemningsfult!


H.C. Andersen besøkte Charles Dickens ved flere anledninger, dette dessverre ikke til gjensidig glede.  Datteren mente han  "was a bony bore, and stayed on and on" og kalte ham "a social blockhead" .


Vi kunne jo ikke fotografere alt i dette innholdsrike museet, men noen av papirklippene - som H.C. også er kjent for - må vi nesten ta med.
Til venstre et maleri av intet mindre enn Andy Warhol, inspirert av papirklippet til høyre.


Til slutt et papirklipp av sola. (?) Dette er brukt som "landemerke" for severdigheter i byen tilknyttet H.C. Andersens liv.
Etter museumsbesøket gikk vi med faste skritt til H.C.Andersens barndomshjem, i dag inneklemt mellom mer moderne bygninger. Her bodde han altså til han 14 år gammel forlot byen.


Denne slagbenken skal han ha sovet i
og her er kjøkkenbordet og diverse skomakerutstyr - siden faren var skomaker.


Hagen var et fristed for den lille dreng, og faren laget flere leker til ham. Det er egentlig bemerkelsesverdig at gutten slapp å jobbe, slik som andre fattige barn på denne tida var nødt til.
Her er Skt. Knuds kirke, hvor H.C. Andersen ble konfirmert og hvor faren ble begravet, bare 33 år gammel.


Ved åen var vaskeplassen hvor moren vasket klær og drakk brennevin for å holde ut kulden. Hun ble med tida svært alkoholisert og døde av delirium. Vaskeplassen var ikke akkurat her, men litt lengre oppover åen.

Her er skolen hvor H.C. Andersen "løb om med træskoe paa og gik i fattigskole".


Og her  Odense slott hvor moren vasket og H.C.Andersen ofte ble tatt med. Antakelig fikk han hjelp av en tidligere amme av prins Ferdinant til å komme seg til København.


Så kan vi jo ta med litt av bebyggelsen, slik den må ha sett ut på H.C. Andersens tid, nå uten fattigdom og elendighet.
Til slutt kan vi vise noen av de mange statuer basert på HC Andersens liv og eventyr. Her den tapre tinnsoldat.


Tommelise

Den tapre tinnsoldatens båt

Denne modernistiske skulpturen utenfor jernbanener er inspirert av "Skyggen", "Rejsekameraten" og "Improvisatøren" .


 H.C. Andersenstatuen i Eventyrparken,


og ellers ble jo fruerne svært begeistret for denne skulpturen, hvor vi


måtte posere etter tur!


Til slutt tar de litterære fruer en velfortjent skål i særdeles H.C. Andersenske omgivelser før vi inntar en bedre middag på Restaurant Under Lindetræet, som vi også anbefaler varmt.


Dagen etter går turen igjen til København, og som seg hør og bør måtte vi fotografere denne statuen i Kongens Have, hvor den store dikter sitter evig vinkende til folket.

Vi tok oss ikke tid til å besøke den mest berømte statuen av dem alle men kan jo ta med en reportasje hvor reporteren prøver å finne ut av hvorfor akkurat denne statuen er så populær.
Og så kan vi nok en gang minne om at det IKKE var Jørgen Nash som skar hodet av Den lille havfrue i 1968. For å lage en feiende avslutning denne dikteren verdig kan vi helt til slutt spille I Danmark er jeg født med tekst av den folkekjære dikter. Denne framføringa er i anledningen Dronningens fødselsdag. Mer danskt enn dette blir det ikke!

PS: Hvis noen lurer på hvorfor skrifta ble så stor kan jeg opplyse om at jeg gikk litt i spinn i  html- helvetet. Av alle de fortredeligheter H.C. måtte gjennom slapp han i hvert fall sånt! 

PS 2: minner om at hvis du vil ha større bilder kan du klikke på dem! 

Ingen kommentarer: