DET LITTERÆRE KARLSTAD
Og da skjønner sikkert alle at det endelig skal handle om de to dannede fruene Lande og Frisvold, kulturkjærringens svar på Thelma og Louise, som nok en gang har begitt seg ut på en dannelsesreise udi det litterære. Som vanlig har de pakket lett, og denne gangen har fru Landes Toyota Yaris brakt de dannede fruer til Karlstad i Värmland, en by stinn av litterære severdigheter.
Her en skulptur av en borddansende Nils Ferlin, som bodde i denne byen sine 10 første leveår, før familien flyttet til Filipstad. På bordet står det en passende tekst:
Där får du åter steppa på borden
Och dikta i månens ljus
Ovan den ynkliga jorden
Och människors stängda hus
Og sannelig fant vi ikke en statue av selveste Selma Lagerlöf også, langs Klaraälvenes bredd. Det skal ikke være uvanlig at en eller annen har satt en blomsterkrans på denne store forfatterinnens hode. Her har noen funnet en litt artig vri på tradisjonen, en liten blomsterbukett i en joggesko. Legg også merke til den lille flasken som har inneholdt litt sterkere saker, men den tid hvor majorskan på Ekeby gård kommer for å ordne opp slik som da en stupfull Gösta Berling havna i grøfta er nok forbi.
Og her en statu av selveste Gustaf Fröding, for anledningen sammen med mitt reisefølge som ikke lot seg be to ganger om å posere sammen med denne store dikteren. Og fra nå av er det Fröding det skal dreie seg om. Selv kalte han sin hjemby Karlstad for ”en håla af värsta slag”. Byens borgerskap ville ikke ha noe med ham å gjøre, siden han ble oppfattet som radikal og kontroversiell.
ALSTERS HERRGÅRD
Men nå er det på høy tid å forlate denne vakre byen for å ta en kort kjøretur til ett av dannelsesreisens hovedmål, nemlig Alsters herregård litt utenfor byen, hvor altså Gustaf ble født og hvor han også seinere tilbrakte noen år av sitt liv.
Her går mitt forventningsfulle reisefølge med målbevisste skritt inn gjennom porten.
Her er det vakre gårdstunet, det røde huset til venstre er Østre fløy, et tilsvarende hus befinner seg på venstre side, altså Vestre Fløy, i begge nå til dags utstillinger av svensk hemslöjd etc,
og her at nærbilde av Gustaf Fröding - bysten som seg hør og bør står sentralt plassert på tunet.
Fra terrassen utsikt mot den vakre hagen. I bakgrunnen Vänern.
Så har fotografen snudd seg 180 grader for å fotografere hovedhusets bakside
og her har hun snudd seg igjen for å knipse kjøkkenhagen.
Vi tok også en tur i den vakre Alster-dalen,
hvor vi kunne beundre herregården litt på avstand
og her et nærbilde av jernbaneskinna med Vänern i bakgrunnen. Som det skulle komme fram er dette et vakkert sted, og som mitt kjære reisefølge påpekte; fredfullt.
Ellers kan jeg jo også opplyse at Alster Herregård har en trevlig restaurant som varmt kan anbefales (uten at dette på noen måte skal være noen restaurantspalte ) og hvor den ikkekjørende i selskapet bevilget seg litt rødvin til maten – dog i noe mer beskjedne mengder enn den store dikter hadde for vane å innta.
KVINNENE
I andre etasje i hovedbygningen er et fint lite museum med flere gjenstander tilknyttet dikteren (blant annet dikterens dødsmaske, som jeg skam å bekjenne glemte å fotografere) og flere fotografier fra denne forfatterens temmelig triste - og også til tider stormfulle - liv. Han var svært alkoholisert, hadde diabetes og var ut og inn av diverse behandlingsinstitusjoner på grunn av psykiske lidelser.
Museet legger spesielt vekt på kvinner som spilte viktige roller i Frödings liv, for eksempel hans søstre.
Øverst til venstre Cecilia, som ofret sin egen kunstnerkarriere for å passe på broren, til høyre søsteren Anna som døde i ung alder. Matilda nederst til venstre, hun flyttet til Lillehammer hvor hun også ligger begravet, og til slutt Hedda, også hun en sterk personlighet. Både Hedda og Cecilia ligger i dag begravet i broren Gustafs grav på Uppsala gamla kyrkogård. Ingen av søsknene fikk barn.
Ellers hadde stakkars Fröding hadde et vanskelig forhold til kvinner, og foretrakk å omgås prostituerte og kvinner fra lavere klasser.
Sine siste år tilbrakte dikteren i Villa Gröndal på Djurgården i Stockholm. (Dessverre ser det ikke ut som at dette stedet er åpent for interesserte.) Her ansatte han sykepleiersken Signe Trotzig, som fikk stor betydning for ham, og bidro til at han fikk noen lykkelige år før han døde bare 51 år gammel.
For spesielt interesserte en film om Gustaf Frödings begravelse. 200.000 skal ha deltatt i begravelsen, deriblant svært mange arbeidere.
FRÖDING OG LILLEHAMMER
Da den opplyste og engasjerte guiden fortalte at Gustaf Fröding også hadde hadde vært innlagt på Suttestad gård på Lillehammer blei jo de to dannende fruer temmelig nysgjerrige. Og etter litt googling fant undertegnede ut at han faktisk skal ha oppholdt seg til sammen ca tre år i Mjøstraktene. (Dette i følge O. Henrik Akeleye Braastads artikkel "Blek mann i hvit dress" (Gustaf Fröding i Lillehammers byhistorie), Trykket i Fåberg og Lillehammer Historielags Årbok 2007.)
Og den samme O. Henrik Akeleye Braastad skriver altså at Fröding var ”nervepasient” på Sole på Suttestad. Ellers kan Akeleye Braastad opplyse at den store dikter fikk lite innpass i det gode selskap i mjøsbyen, ei heller i byens kunstnerliv. Typisk nordmenn, alltid seg selv nok. Det finnes ikke en gang en minste lille byste av dikteren til minne om at han gjorde byen den æren å besøke den så mange ganger! Herregud! Vi snakker Fröding, for pokker! Fröding har forresten skrevet en hel del om sine opphold i Norge. (O. Henrik Akeleye Braastad ble høsten 2007 tildelt den svenske Gustaf Fröding- medaljen for sine artikler om Fröding.)
TIL SLUTT MUSIKK
Først den muntre Det var dans bort i vägen, her Sven-Erik Magnusson i duett med Zarah Leander, denne framføringa kan vel betraktes som en slags klassiker bare den , og så kan vi jammenmeg høre på Monica Zetterlunds tolkning av det triste diktet Elin i hagen.
Eller vent litt forresten! HELT til slutt bilde av bloggeren, som også måtte la seg avbilde sammen med Gustaf Fröding, som hun nå synes at hun er blitt atskillig mer kjent med. Du och jag, Gustaf!
PS: jeg burde kanskje ha lagt ut noen dikt fra den imponerende omfattende - tatt i betraktning forfatterens dårlige helse - produksjon, men dere greier vel å finne fram til noen selv!
PS 2: for spesielt interesserte: mer om Fröding i Norge her.
for 2 dager siden
2 kommentarer:
For et strålende iniativ! Det så ut som dette var en heller travel dag, men Karlstad er kanskje ikke så stor? Fine bilder, særlig der damene har funnet seg "sin skulptur"!
Takk! Det kommer en reportasje til etter hvert fra den samme byen. Nei, man rekker mye på én dag i denne byen.
Legg inn en kommentar