mandag, april 23, 2012

Debutant. 1

Som et resultat av Barnebokinstituttets utmerkede barne- og ungdomsbokforfatterutdanning dukker den ene debutanten etter den andre opp i den norske bokheimen. Hockeysveis fører til dårlige rim av Siv Wyller er en litt småmorsom sak om kjærligheten mellom to relativt voksne personer. (Altså eldre enn målgruppa, hvem nå det måtte være, dette er enda en bok i aldersgruppa ”10 – 99”.) Boka kan kanskje minne litt om Rune Belsviks bok Tøddel Blisterplytt som kom ut for noen år sida, men akkurat den er vel strengt tatt ... eller glemt det. Sammenlikne en debutant med sjølveste Rune Belsvik er litt drøyt, da.

I sentrum for begivenhetene har vi frisøren Lazze, som klipper hockeysveis på hele denne lille småbyens befolkning.
”Jeg er byens beste frisør.
Har god odør
Og en slektning i sør. (37) 
  Da selvfølgelig bortsett fra de skallete, slik som skurken i boka, presten. En annen skurk som ****SPOILER*** blir snill på slutten er moren til Lazzes tidligere kjæreste Gunn, som har gjort slutt med Lazze fordi han er en jentefut. Noe av intrigen går altså ut på å hjelpe Lazze med å forsones med Gunn, og her bistår blant annet av Olivia, Gunns niese og den som unge lesere kan identifisere seg med.

Dessuten gjelder det å forhindre prestens skumle planer. (Ha ha , morsomt ordspill; Den skallede presten skriver på en bok som heter Kjeks i Bibelen. (Linken bare for de ekstra treige) Og dermed kunne man jo også få noen assosiasjoner også til boka Kurtby av Erlend Loe. Ingen sammenlikning forøvrig. )

Hvis boka i det hele tatt har noen moral kan det være at man ikke bør bli for høy på pæra av for mye medgang. Den til de grader latterliggjorte hockeysveisen får en oppreisning, og svenske danseband får også litt hardt tiltrengt kred. Dessuten er det helt greit med nødrim. Og nødrim er det mye av i boka, alle verre enn i de mest amatøraktige festsanger, muligens tilsiktet.
Jeg så deg først i åttitre
Mens jeg spilte blokkfløyte,
Du gikk forbi mitt vindu
Ikke kledd som hindu,
Ditt blikk, ditt hår, jeg ble matt,
Siden da har jeg vært betatt. ( s 29) 
På spørsmål svarer Lazze: ”En hindu er en person som har på store klær” (Er det noe annet å vente av en småbyfrisør med hockeyfrisyre som liker svenske danseband, og vips hadde dermed denne bloggeren avslørt flere av sine fordommer.  )

Og hva med denne: 
Julebrus skal gjøre sus.
I dag skal Lazze få seg mus. (62) 
Riktig morsomt. Ellers er språket  ganske sprelsk, grunntonen lun, og utstyrsmessig er boka påkostet. Så dette har forlaget tro på. Uups: litt googling viser at det svenske dansebandet Lasse Stefanz finnes i virkeligheten (!) og da er det jo bare å sjekke med YouTube og så sannelig!Og pokker da! Det finnes verre danseband enn dette. For eksempel ... eller glem det.

PS: Jippi! Jeg greide det! Å legge inn et nytt innlegg med det nye publiseringsverktøyet som blogspot.com har påprakket meg!

2 kommentarer:

HPL sa...

"Runde Belsvik", Eli?
Og det at du måtte google Lasse Stefanz for å finne ut at de eksisterer må du lenger ut på landet med. Til og med jeg hadde hørt om dem!

elis lesebabbel sa...

Å fankern! Har rettet det nå! Kjenner bare til Vikingarna. Etter at Sven Ingvars la ned driften.