torsdag, juni 11, 2009

”Vi læs alt”

Da jeg var på den allerede omtalte konferansen på Tambartun var ikke uventet et av temaene at alt for lite informasjon kommer i blindeskrift. Derfor er det ikke så rart at punkt/blindeskrift/ braille (kjært barn har mange navn) nesten uansett blir mottatt med positiv overraskelse blant punktlesere, og som en punktleser på konferansen sa; til og med regninger i punkt blir mottatt med en viss glede! Han kunne også ha tenkt seg å få en og annen reklame i postkassa i blindeskrift. (Heretter skal jeg slutte klage så fælt over alle reklamen jeg får!).

Går du på restaurant med blinde og restauranten SKULLE ha en meny i blindeskrift – ikke regn med å få bestilt noe som helst selv før ditt følge har lest HELE menyen fra forrettene til hele vinkartet. Jeg har vært på Peppez pizza på Aker brygge sammen med en gjeng ungdommer. Peppes har meny i blindeskrift, og gjett om ungdommene ble begeistra! (Sist vi var der hadde de riktignok bare fire punktskriftmenyer. Peppes får skjerpe seg! Og det samme kan man jo si om del fleste andre restauranter!)

Jeg veit om en blind dame som digger et spesielt parfymeri fordi de har punktmerking på produktene. Hun forteller at hun helst ikke å gå ut derfra før hun har vært gjennom hele butikken.

Så når en punktleser kommer over noe på blindeskrift så ”læs de alt” ! En deltaker på den samme konferansen påsto at han i ren og skjær glede over å få punktmerking på hodepinetablettemballasjen bare ”BØTTET inn” tabletter! (Sikkert litt overdrevent, men dere skjønte vel poenget!)

Og vi fikk høre om skoleeleven som etter at han for første gang fikk karakterkortet i blindeskrift, jublet over at endelig kunne han lese karakterene sine før foreldrene!
(Men vi fikk jo også høre om blinde skoleelever som måtte vente med å gjøre lekser til foreldrene kom hjem fordi lekseplanen var på ”vanlig” skrift!)

Louis Braille, blindeskriftens ”far” kjempet hardt og ofret helsa si for dette skriftspråket. Er det for mye forlangt at vi med de teknologiske mulighetene som finnes i dag følger opp slik at også blinde får tilgang til den informasjonen vi andre tar som en selvfølge! Parolen må bli : skrifta for alle!

Og da kan det jo til slutt passe å spille sangen Merci Louis, laget og framført av den blinde musikeren Terry Kelly. (Noe sier meg at denne websida ikke er av de mest leselistvennlige). Teksten her. NB: fikk ikke spilt sangen på Firefox på Macen men Safari var mer samarbeidsvillig. Explorer på jobb-PC-en gikk også greit! Og gudene veit hvor tilgjengelig denne er på leselist!

Ingen kommentarer: