og nå er det JUL igjen
og nå er det jul IGJEN oh YEAH!
for én uke siden
Ich bin eine Bibliotekarin. Og thats it!
”Noen bok for barn er det likevel vanskelig å kalle dette. Den faller utenfor både peke-, les - for - og les - selv - kategoriene, og passer antakelig bedre for design- og tegneopptatte voksne. Særlig for folk som liker epler. ”Og det var denne passusen som får meg til å sette meg til tastaturet, selv om jeg egentlig burde ha skrevet julebrev og annet julefaenskap. NÅR skal avisanmelderne lære at
- Ei venneteneste, seier han. Ein gong du, ein annan gong eg.Ikkje uventa av denne forfattaren er det mykje fint å finne i teksten.
- Men det er ikkje sikkert at vi treffest igjen? Kva skal eg då gjere?
Han ler igjen : - Så møter du eit anna menneske, eit menneske som treng i handsrekking, og som du kan gjere noko for!
”Han slår auga opp, blågrå, snille auge. Som vatn er auga til besten, stille vatn som små aurar vaker i.”Akkurat den ordstillinga (som vatn er etc) synest eg at eg kjenner att i Foten veit, sjølv om språket er meir strippa i DEN boka. ER eg inne på noko? Eller har eg dumma meg heilt ut – att?
"--- men jeg rakk å se at det var en spiss liten fisk på noen få centimeter. Charles syntes å være helt i ekstase. Det var fascinerende å se den gamle mannen danse i en slags krigsdans på bunnen i den klumsete romdrakten" s 37Og ved møte med urfuglen (etter å ha passert Hamar) utbryter Darwin:
"At jeg gamle mann skulle oppleve dette. Det beste bevis på at jeg har rett". Charles tok seg fort til øynene, og jeg kunne sverge på at jeg så en tåre. S 90Etter at togturen er over går Eirik opp til muntlig eksamen for læreren Goggen, denne et eksempel på en autoritær og lite forståelsesfull lærer, og Eirik kan nå på vegne av seg selv og leseren få en oppreisning. Jeg regner også med at noe av hensikten her er å få formidlet de oppdagelser som er gjort i tida etter Darwins død.
” Nei, det lignet ikke mye på de perfekte juletrærne i julefortellingene i Donald. Men det lot han selvsagt være å si. Faren var fortsatt rød i toppen der han satt taust bøyd over avisen. Moren hadde heller ikke vært helt blid da hun forsvant inn på kontoret. Treet hadde jo sveipet med seg en gammel pyntetallerken da faren skulle presse det ned i foten. Kranglet om hvor lysene skulle festes hadde de også gjort. Slik de alltid gjorde. Det var en del av juletradisjonen, som faren pleide å si når de lo av det hele under julemiddagen. Som de alltid gjorde. 174”He he- sikkert noen og en hver som kjenner seg igjen her. Og apropos ”the same prosedure as every year”. Her er en morsom legoversjon av den evinnelige serien som er blitt vist på NRK siden 1980 og som fremdeles blir sett av forbausende mange nordmenn.
”I begynnelsen av syttitallet gikk jeg på en skole ved Dælenenga i Oslo, på hjørnet av Dælenenggata og Gøteborggata”men i motsetning til Per Petterson selv slutta Arvid etter to år. Jeg er ikke helt sikker på når Petterson gikk der, det var nok før min tid, men jeg har altså også gått på bibliotekskolen da skolen holdt til på Dælenga. Arvid likte seg ikke på bibliotekskolen og det gjorde ærlig talt ikke jeg heller. Lurer for resten på om Petterson fikk taket på Gerd Wangs emneordregister? Og jeg husker også sjokoladelukta fra Freia sjokoladefabrikk (nå nedlagt) når vinden blåste i retning Dælenenggata. En annen lukt som ikke blir nevnt i boka er maltlukta fra Ringnes Bryggeri (også nedlagt). Etter hvert så flytta jo bibliotekarutdanninga til høgskolesenteret i tidligere Frydenlund bryggeri på andre sida av elva, så sånn sett kan man jo si at i hvert fall bryggeritilknytningen blei uforanderlig, selv om begge de tradisjonsrike bryggeriene er borte nå.
”var en mye bedre sjøbåt enn de flytende kasinoene som trafikkerer den ruta i dag, der mulighetene til å drikke seg sanseløst full er blitt sanseløst mange, og om Holger Danske kanskje rulla en del fra side til sid i dårlig vær, og noen som følge av det måtte kaste opp, betydde ikke det at den var på vei i det store sluket. Jeg har kasta opp sjøl på Holger Danske og tatt det på strak arm” S 13 -14.Så måtte jeg bare ta meg bryderiet med å skrive av en treffende beskrivelse av mor – sønn - forholdet. Arvid oppdager moren som sitter og ser utover havet ved sommerhuset:
-HeiOg så kommer Arvid med denne malplasserte replikken:
Hun snudde seg ikke nå heller, sa bare: – Ikke begynn å snakke med en gang.
-Det er meg, sa jeg.
-Jeg veit hvem det er, sa hun. – Jeg hørte tankene dine skramle langt oppe i veien. Er du blakk?
-Mamma. Jeg skal skilles.Boka er som dere sikkert skjønner ingen munter bok, men noen ganger ER den morsom. For eksempel da sønnen holder tale til morens 50 – årsdag og har forsynt seg for mye av sjampisen. Hvorfor boka har den tittelen den har? Jeg veit det men jeg vi'kke si det! I stedet legger jeg ut en YouTube- video om Mao Tse Tungs berømte svømmetur.
Og det er mulig jeg så det da, på ryggen hennes, at hun tok seg sammen og møysommelig flytta vekta fra ett punkt til et annet inne i kroppen et sted, fra der hun var, til der hun tenkte kanskje jeg var.” s 43
""Empati" er egentlig noe man må gå i barnehage for å lære. Det handler om å bry seg om åssen andre har det. Men noen av oss kontantstøttebarn lærer det merkelig nok også" s 19
"Det er som du sier, Irvina. Man blir sterkere når flere står sammen. Det er derfor de voksne har fagforeninger. Vi må slå oss sammen og slåss for det vi trur på" 46.
"Hva synes dere - skal vi gi dispensasjon fra streiken noen timer i anledning arbeidernes dag?" (s 119) (En metode unga bruker er altså klemme og snakkestreik, inspirert av Aristophanes Lysistrata)I sannhet et modent barn.
«Faren min er homse. Mora mi er lesbe. Og de bor i hver sin toroms leilighet ved siden av hverandre i første etasje i en bakgård. Det er her problemet ligger" (s 6) .Og så kommer det lille (tilsiktede?) overraskelsesmomentet i neste setning, det er altså ikke foreldrenes legning som er problemet men livet i den mørke bakgården. Der sola ikke kommer til. I et intervju på Barnebokinstituttets websider sier forfatteren:
"Det var et helt bevisst valg. Ved å skildre en familiesituasjon som fremdeles ikke er helt vanlig, prøver jeg å si noe om fordommer. Man forventer kanskje at Jon og foreldrene hans er spesielt tolerante, men kanskje har de bare andre fordommer enn de vi vanligvis snakker om."Selv ikke homser er uten fordommer altså, i tilfelle noen skulle leve i den villfarelse.
"Ha'kke mobil," sa jeg. Det var en av forbannelsene ved å tilbringe livet i en bakgård. Du trenger ikke mobil når du aldri er mer enn ti meter fra mora di."Føritida slapp da unga ut av bakgårdene lenge før de var 10 år gamle. De løp rundt på Løkka og laget dævelskap, blant annet på "bibbern". (Huff og huff, kanskje like greit å holde dem inne innafor porten!)
"Men Henny kommer først. Hun kommer alltid først" (92)Forfatteren får også fint fram smerten og Elins hjelpeløshet når hun konfronteres med den stupfulle Henny.
"Han (Kato) ler av Georgs barnslige iver. Men det gjør godt, han har ikke særlig mye å le av ellers. Han føler av og til at han er den tenkende delen av Grorg, at summen av de to nesten blir et helt menneske. At han trenger Georg like mye som Georg trenger ham" (118)Dette er rett og slett en god ungdomsbok! Uten å ta munnen for full (uups igjen!) ; en av årets beste norske!
"Han var sikker på at hun ikke brydde seg om at han hadde vært vitne til hvor opptatt hun hadde vært av hva som skjedde oppe ved tårnet den natta Karl Weber forsvant". (s 87)Her menes det nok at "hun ikke LIKTE at..."
På side 156 et annet eksempel: ”Delig harmoni du skapte med stemmen” sa Ben hviskende. ”Rådet ville nok ikke bry seg om det”.Ut fra sammenhengen – for mye følelse i musikken aksepteres ikke i dette samfunnet – er jeg ganske sikker på at det menes at rådet ikke LIKER sangen.